Илон Мъск даде друго измерение на утрото за феновете на Манчестър Юнайтед, а и на футбола изобщо, като написа в Туитър, че купува клуба.

Изявлението - ако може да бъде наречено такова - на милиардера гласи точно:

"За да го кажа по-ясно - аз подкрепям лявата част от републиканската партия и дясната от демократическата." След което идва коментар-продължение на собствената му публикация: "И също така, аз купувам Манчестър Юнайтед, заповядайте".

Трудно е да се каже доколко сериозно е написаното от Мъск, тъй като никой не е чувал грандът от Висшата лига да е за продан. Евентуалната цена на клуба вероятно ще надхвърли 5 милиарда лири, след като Челси бе продаден за близо 4 на американския консорциум, оглавяван от Тод Бьоли преди три месеца.

Юнайтед е считан за по-голяма, разпознаваема и печеливша марка по света. Според "Форбс", пред него по този показател е само Реал Мадрид.

Сегашните собственици от фамилия Глейзър са недолюбвани от феновете, а управлението им (вече 17 години) се смята за противоречиво. Но няма съмнение, че те инвестираха големи пари в Юнайтед и на маркетинговия фронт успяха да го изстрелят още по-нагоре от позициите му в началото на века.

Проблемът е че няма резултати на терена, от 9 години тимът не е бил шампион на Англия, а този сезон започна с две загуби в първите два мача, не успява да се бори на пазара за най-силните играчи, феновете протестират и т.н.

Туитът на Мъск идва в особено деликатен момент за милионите, които подкрепят Юнайтед - публиката готви поредния си голям протест срещу Глейзърови в понеделник, когато е домакинството на Ливърпул в супердербито на Англия.

Планира се излизане от стадиона, като се очаква поне половината от 76-те хиляди места да останат празни по време на двубоя, който ще бъде гледан от близо 400 милиона фенове по света.