Новият национален селекционер на жените на Испания Монтсе Томе не повика придобилата скандална слава Джени Ермосо в първия състав на отбора след Мондиал 2023.

Испанките станаха световен шампион преди месец, но случилото се на награждаването, когато президентът на федерацията Луис Рубиалес целуна по устните Ермосо, засенчи всичко около триумфа на Ла Фурия.

Томе, която замени уволнения пак покрай скандала шампионски треньор Хорхе Вилда, е повикала в състава 15 от футболистките, позлатили се на Мондиала.

Испания ще срещне Швеция и Швейцария в следващите 10 дни, в мачове от дамската Лига на нациите на УЕФА.

Не е ясно дали ще има бойкот от страна на шампионките. Общо 21 от 23 състезателки в състава за световното обявиха, че няма да игряят повече за страната, докато Рубиалес не бъде отстранен, но и не видят реални действия срещу културата на дискриминация и сексизъм, която според тях владее испанския футбол.

Сега селекционерът е жена, при това - бивша тяхна съотборничка, като първият коментар на Томе по повиквателните бе:

"Всички сме с Джени, аз и щабът ми преценихме, че това е най-добрият начин да я предпазим.

Тя не е извадена от националния отбор, ще разчитам на нея, но в момента това е най-доброто решение за всички. Надявам се да имам на разположение всички най-добри играчи. Това е ново начало за този отбор."