Германия е тъжна от отпадането на Бундестима, загубил драматично с 1:2 четвъртфиналната битка с Испания. Но в медийното ехо от големия мач има и достатъчно позитивизъм, както и похвали за представянето на отбора на Юлиан Нагелсман.

Това е разбираемо - само преди година в страната мислеха, че това първенство ще е огромен провал, като дори се говореше, че Германия трудно ще мине групата. Толкова слаба бе играта, а и резултатите на състава.

Немците излязоха от групата, елиминираха при спорни обстоятелства Дания на осминафинала, а сега отново рефер - и отново от Англия - е главен герой на отзивите и анализите след техен двубой. Майкъл Оливър даде спорна дузпа срещу датчаните и от нея Германия поведе. Преди това бригадата от Острова и ВАР отмениха още по-спорно гол на Динамита.

В петък Антъни Тейлър не даде дузпа за Германия, след като удар на Джамал Мусиала срещна ръката на Кукурея, а това е голямата тема днес в медиите в страната. "Защо не свири съдията?", пита "Билд".

Отговорът обаче е в самата статия на изданието - има засада на Никлас Фюлкруг при центрирането към него, а именно той сваля топката към Мусиала за удара. Това е обяснено в материала, но вестникът пита (и с основание) защо не е посочено като аргумент от самия Тейлър и бригадата му още на терена. Играчите така и не разбраха защо няма отсъждане на дузпа.

"За нас вие сте победителите", пише "Билд" на цялата си първа страница, над снимка на отбора на Германия.

Фактите обаче са, че Бундестима не е играл дори полуфинал на голямо първенство вече в четири поредни турнира - две световни и две европейски първенства. Нещо повече - четвъртфиналът сега бе най-голямото му постижение от 2016-а насам.

Германия не е била шампион на континента от 1996-а, а домакинското първенство не промени това. Чакането ще продължи поне до 2028-а.

"Поздравления за Испания - коментира Нагелсман. - Мачът беше отворен през първата част. Бяхме по-добри след почивката. Късният ни изравнителен гол бе напълно заслужен, но допуснахме да ни победят с последния шанс в мача.

Казах на футболистите, че не заслужават да напуснат първенството. Дадохме всичко, за да спечелим този мач. Всеки играч, независимо дали е започнал като титуляр или е бил на пейката, даде всичко, което можеше и имаше, за да спечелим. Това е болезнено.

Тони Кроос е уникален футболист с невероятна кариера. Той със сигурност е един от най-големите играчи на Германия. Всеки знае за неговите успехи, но не всеки познава неговия характер."

Мачът с Испания бе последен в кариерата на Кроос, който приключва с футбола.