Националният отбор на Италия официално постави рекорд за най-дълга серия без загуба в международния футбол.

След две поредни ремита, едното от които срещу България, европейските шампиони се отпушиха и изляха гнева си над Литва, разгромявайки с 5:0 балтийската страна. Мачът бе от нашата квалификационна група "С", в която Италия продължава да заема първото място с 14 точки от шест мача.

С днешния си успех Скуадрата удължи серията си от мачове без за губа на 37, което е с един двубой повече от серията на Бразилия в периода 1993-1996.

В другия мач от тази група може да кажем, че видяхме донякъде благоприятен за нас развой, след като Северна Ирландия удържа 0:0 срещу Швейцария в Белфаст.

Това е резултат, който запазва макар и малките шансове на България, както и на северноирландците, да се надяват на второто място в групата, което дава право на бараж за Световното първенство.

Ситауцията в групата е следната: Италия води с 14 точки, като е трудно да помислим, че Скуадрата ще изпусне това първо място.

Швейцария е на второто място с 8 точки, като е с два мача по-малко от Италия и на теория е в играта за пъровто място, но пък може да изгуби втората позиция за сметка на България и Северна Ирландия, които са с по пет точки.

Разбира се, подобен сценарий за България изглежда почти невъзможен, защото освен три наши победи, едната от които на швейцарска земя, ние трябва да се надяваме "кръстоносците" да загубят още пет точки някъде. И ако три от тях може да са при гостуването на Италия, то едва ли ще има нова издънка срещу Литва или Северна Ирландия.

Иначе в другите по-интересни мачове от вечерата, фаворитите Испания, Белгия и Германия спечелиха своите мачове, докато Англия изпусна победата срещу Полша в последните секунди.

Хари Кейн даде преднина на "Трите лъва" във Варшава, а в даденото от съдията продължение Дамиан Шимански донесе скъпоценната точка за поляците, която може да се окаже решителна в битката за второто място.

Ето всички резултати от вечерта и класирането в отделните групи:

Група "В"

Косово - Испания 0:2

Гърция - Швеция 2:1

Класиране: Испания 13т. Швеция 9т. Гърция 6т. Косово 4т. Грузия 1т.

Група "С"

Италия - Литва 5:0

Северна Ирландия - Швейцария 0:0

Класиране: Италия 14 т. Швейцария 8т. Северна Ирландия 5т. България 5т. Литва 0т.

Група "Е"

Беларус - Белгия 0:1

Уелс - Естония 0:0

Класиране: Белгия 16т. Чехия 7т. Уелс 7т. Беларус 3т. Естония 1т.

Група "I"

Полша - Англия 1:1

Унгария - Андора 2:1

Албания - Сан Марино 5:0

Класиране: Англия 16т. Албания 12т. Полша 11т. Унгария 10т. Андора 3т. Сан Марино 0т.

Група "J"

Исландия - Германия 0:4

Северна Македония - Румъния 0:0

Армения - Лихтенщайн 1:1

Класиране: Германия 15т. Армения 11т. Румъния 10т. Северна Македония 9т. Исландия 4т. Лихтенщайн 1т.