Новото начало за българския национален отбор по футбол - поредно за последните години, стартира утре вечер в Разград. Там националите ни в доста подмладен състав и водени от новия си сръбски селекционер Младен Кръстаич, се изправят срещу Гибралтар в мач от Лигата на нациите.

Двубоят е от 21:45, като сякаш съперникът е отличен за дебют, при това на един състав с деветима дебютанти и средна възраст 22 години.

Още по-фрапиращият факт по темата с подмладяването е, че средната бройка мачове за националния тим на този състав е едва 5,9 двубоя. Всеки останал тим в Европа е с доста по-сериозна бройка.

Така спокойно може да заключим, че през настоящата седмица европейските терени няма да има по-неопитен състав от българския.

Но рестартът изглежда логичен след тотално фиаско през юни, когато Бъглария направи ремита със Северна Македония (1:1) и Грузия (0:0), падна срамно от грузинците с 2:5 насред Разград, а за капак не успяхме да победим и полупрофесионалистите от Гибралтар след 1:1 на техен терен.

На фона на тези резултати макар и срамно, е напълно логично, че два кръга преди края България няма шанс за първо място в тази група от третата по сила Лига на турнира.

Грузия е с 10 пункта, Северна Македония със 7, ние имаме само три - от три ремита.

Още по-стряскащото е, че България все още на теория може да изпадне в последната по сила четвърта лига, където са страните, които дълги години наричахме "джудета".

След ремито в Гибралтар, днешният ни противник има една точка и все още мечтае, че може да ни изпревари. А двубоят в Разград утре се явява именно директен мач за оставане в тази Лига "С".

Директен мач за изпадане срещу ... Гибралтар.

Това говори много за случващото се в родния футбол в последните години и за работата на всички замесени.

Сега всичко зависи от Младен Кръстаич и младата му селекция, която ще трябва да постави основата на нещо нови и да върне поне малка частица увереност на феновете.

Снимка: БТА

Разбира се, че успех и добър мач срещу Гибралтар не е нещото, което ще върне хората по трибуните за двубоите на националния тим, но все пак е първата крачка, която трябва да се направи.

Защото не трябва да забравяме, че точно преди три месеца наблюдавахме едни срамни и много тежки 90 минути в Гибралтар, в които България не само не успя да победи, но дори не надигра селекция от полупрофесионални играчи, представляващи отвърдморска територия на Великобритания с 34 хиляди души население.

Тогава си казахме, че това е дъното, но нека не забравяме, че все още съществува вероятността да завършим след този тим в класирането, заради което не бива да се заричаме.

А първата крачка към новото начало, което очакваме, трябва да я направи най-младата селекция в Европа, облечена в белите екипи на България.

Иначе по същото време в нашата група ще се играе мачът между Грузия и Северна Македония в Тбилиси.

Всичко освен успех на югозападните ни съседин ще означава, че Грузия напълно заслужено печели тази група.

Заслужено, защото с победи от 5:2 в Разград и 3:0 в Скопие, мястото ти на върха в групата няма как да е случайност.

Ако Северна Македония победи двата тима ще имат равен актив от точки, а в последния кръг България гостува в Скопие, докато Грузия има визита на Гибралтар.

Трудно е да повярваме, че грузинците ще се издънят, заради което утре вечер Северна Македония ще трябва да търси успех с поне три гола разлика, защото завършването с равни точки ще означава, че се гледат директните двубои, а за тях вече споменахме, в Скопие Грузия ликуваше с 3:0.

Другата битка - тази за изпадане също е факт, но се надяваме родният тим да я приключи утре вечер. Преднината ни пред Гибралтар е две точки, а всичко друго освен победа, независимо от младия и неопитен състав, ще бъде може би със сигурност най-срамният резултат във футболната ни история.

БТА