Илиан Илиев официално бе представен като национален селекционер на България. 55-годишният наставник ще съчетава работата с националите с тази в клубния си тим Черно море, а след края на сезона ще се преценява дали да продължи при "моряците" или само с държавната селекция.

"Дълго мислих за това предложение. Като си прекарал 5-6 години на едно място, трудно се напуска зоната на комфорт. Първото нещо, което надделя, бе това, че мога да съвместявам длъжностите на клубно и национално ниво. Длъжен съм да опитам да помогна и да опитаме да променим това, което се случва. И когато си тръгнем - да оставим нещо, върху което да има да стъпи следващия човек", бяха встъпителните му думи.

"Познавам голяма част от настоящите, а и от потенциалните футболисти, като съм сигурен, че те имат по-големи възможности. Излизат с притеснение да играят, това трябва да го променим. В тези кратки дни няма как да променим нищо спортно-технически, по-скоро мисленето, да им дадем самочувствие", продължи той, като бе категоричен, че със страх в играта няма как да се постигат успехи.

"Когато няма официални мачове, няма да е толкова трудно да се съчетават нещата. Освен това Георги Донков ще бъде постоянно в София, така че винаги ще бъде на разположение при нужда", отчете Илиев и разкри кои хора влизат в щаба му.

Снимка: БТА

Това са именно Георги Донков, Здравко Здравков, който ще е треньор на вратарите, Петър Костадинов, а и Атанас Рибарски, който ще изпълнява ролята на анализатор.

Досега бившият национал (34 мача и 3 гола за България, включително и участие на Мондиал 1998), работеше единствено на клубно ниво - и предимно в България. Освен в Черно море, където кара втория си период, той е бил още и в Берое (на два пъти), "Левски", Локомотив (Пловдив) и Верея, а единственото му приключение в чужбина е в анголския Интерклубе.

Дебютът му ще бъде на 16 ноември в евроквалификацията с Унгария на стадион "Васил Левски", а три дни по-късно страната ни гостува на Сърбия.

"Първата ни цел за тези мачове е да променим настроението, малко повече позитивизъм. Второ - като цели е естествено да побеждаваш. Другият вариант пък е да не губиш. Да играем правилно тактически и да се противопоставим на два отбора с ярко изразен стил и футболисти в последните години. Колкото вече до Лигата на нациите - там сме длъжни да опитаме да се изкачим нагоре.

Треньорската професия е рискова винаги и навсякъде, зависим си от резултати, а и от малко късмет. В кариерата си съм бил такъв, че изпитвам удоволствие от това, което правя. Положително настроен съм. Не съм готов да си тръгна при най-малкия проблем, но аз съм дошъл тук, защото мисля, че мога да помогна. Но ако това не се случи - няма да чакам оценка на ръководството", обяви още Илиев.

Снимка: БТА

"В средата и напред определено имаме качество, в защита сме по-ограничени, особено на левия бек. Там обикаляме, търсим... и няма. Но ще викаме както млади, така и опитни футболисти", заяви Илиев и добави, че със селекционера на младежкия национален тим Александър Димитров ще опитат да си бъдат взаимно полезни.

Всеки един, който се чувства българин и може да помогне на националния отбор, е добре дошъл. Коментирали сме, че има и други, но пък те не изявяват голямо желание. Най-добре е деца, израснали в нашите школи, да играят за България", сподели той.

Запитан за това дали в селекцията ще попадат Илиан Илиев-младши, който му е син и Виктор Попов, който пък играе в Черно море, новият треньор бе категоричен, че не може да става дума за шуробаджанащина, след като двамата са викани и преди неговото назначение.

Директорът Георги Иванов пък заяви, че Илиев е подписал за две години и седем месеца.