Ясен Петров даде своята първа пресконференция като селекционер на българския национален отбор по футбол.

В добро настроение и с доста оптимизъм, той говори за своите планове и очаквания начело на отбор. Договорът му е само за година, в която родният тим ще играе квалификации за Мондиал 2020 в група с Италия, Швейцаряи, Северна Ирландия и Литва.

Петров, който прекара пет сезона в Китай и бе далеч от родния футбол заяви, че е добре запознат с играчите и техните качества, като наистина вярва в тях. Голямата му цел е да донесе усмивки на хората, а те минават само и единствено през добри резултати.

Той осъзнава, че националите няма как да заиграят като Барселона, но сам призна, че е достатъчно луд, за да бъде опитимист.

"Тръпка ми е, че отново съм пред вас след толкова години. Да, бях далеч, но нито за миг не съм спирал да следя какво се случва в България. Разликите от Ясен Петров днес и този отпреди пет години? Ами със сигурност съм побелял. Имам и повече брада, която също е бяла. Имам внуци, което май ме прави по-мъдър и може би по-малко луд

Имах възможност да си почина вече повече от година. През този период не съм бил далеч от футбола, аз следях абсолютно всичко по родните терени.  За да съм напълно искрен, имах варианти да се завърна в Китай, но след това се чух с Емил Костадинов, нямаше никакво колебание в мен.

За мен беше чест, тук не става въпрос за пари и условия, а за огормна чест. Това е националният отбор на България, а имиджът му в последните години спадна, което няма как да не тревожи както мен, така и всеки българин.

Ще се опитам с екипа си да върна усмивките на хората, защото знаем какъв ефект имат победи на националния тим.

Футболът е колективана игра, именно заради това искам да работя в екип с всеки един човек в родния футбол. Не говоря само за играчи, а хората в БФС, както и треньорите на младежите и юношите и треньорите на отборите ни. Ние трябва да бъдем екип.

Какво означава, че това са ни играчите. Ние трябва да вярваме в тях. Не трябва да ги подценяваме, но и те не трябва да се надценяват.

Ето заявявам ви го, че ние като Барселона няма да играем, нито можем да го направим. Ние просто ще търсим резултат, това е важното. Целта особено в първите мачове са резултати, които ще върнат усмивките.

Ако не вярвах в тези играчи, аз нямаше да съм тук. Повечето все още не ги познавам лично, но имам наблюдения и знам какви качества имат. Ще викам хора, които са във форма. Вероятно ще предпочитам по-млади играчи, но няма да пренебрегвам такива над 30, щом са във форма и се представят добре.

Искам да помоля за малко спокойствие, защото ни предстои работа. Не държа да давам пресконференции и интервюта, искам да работя.

Аз не мога да живея във време само с негативи, аз вярвам. Може да ви изглеждам малко луд, може би съм такъв, но аз вярвам.

В колективните спортове всичко е възможно. Стига да работим правилно и в екип, всичко е възможно. Ако всички се борят като лъвове, нали все пак сме "лъвпвете", нещата могат да се развият много добре."

Снимка: Bulphoto