Пиер-Емерик Обамеянг официално се отказа от националаната селекция на Габон. Бившият капитан на Арсенал направи емоционално изявления пред медиите.

"Посветих 13 години от живота си на националния отбор на родината ми. За мен беше чест. Искам да благодаря на всички, които ме подкрепяха в трудните моменти.

Дадох всичко от себе си, за да може Габон да се прослави на световната футболна карта. Играх със страст и хъс във всеки един момент, независимо от резултата. Искам да благодаря на баща ми, който ме напътстваше и мотивираше през всички тези години", каза той.

Бащата на Обамеянг също е бил професионален футболист, като е играл за френските Тулуза и Ница.

Обамеянг записа 72 мача и отбеляза 30 гола във всички турнири за Габон. Един от най-големите успехи, които постигна с африканската държава е класирането на четвъртфиналите на Купата на африканските нации през 2012 година.

Футболистът е роден във Франция, като дори има 1 записан мач за младежката формация на "петлите", но през 2009 реши да се състезава за родината на баща си.

Нападателят беше център на сериозни скандали в хода на кариерата си. По време на последното издание на Купата на африканските нации, Обамеянг беше изгонен от лагера на Габон, защото се забърка в пиянски скандал.

На клубвно ниво също е имало идентични проблеми. Обамеянг често си е позволявал да закъснява за тренировки в Арсенал, без да има причина. Влизал е  в директни конфронтации с мениджъра Микел Артета, като дори го е иронизирал. 

От началото на тази година той играе в Барселона. Засега не е успял да шокира каталунците с бурния си характер.