Манчестър Юнайтед е на пазара и се продава, обяви фамилия Глейзър, която притежава клуба от 17 години. Бизнесмените потвърдиха, че са оторизирали компания да търси купувач и да сондира възможностите за евентуална сделка.

С това е натоварена Raine Group, която извърши необходимото при продажбата на Челси по-рано тази година.

Разбира се, говори се и за възможностите за "намиране на нов стратегически партньор без предаването на пълния контрол" - опция, която се споменава и от "Фенуей Груп". Компанията преди месец обяви, че Ливърпул - другият най-голям клуб като традиции и история в Англия, също се продава. Двете съобщения дори изглеждат сходни като съдържание.

Протестите на феновете на Юнайтед срещу Глейзър вървят от години, като обвиненията са, че клубът е превърнат в маркетингова играчка и бранд, но спортно-техническата част изостава.

Глейзър купиха Юнайтед за 790 милиона лири през 2005-а, а от тогава са инвестирали в него около 2 милиарда долара, като около 70 процента са за трансфери и заплати на играчи.

Естествено, спечелиха и немалко, тъй като оборотът на Юнайтед е в топ 3 на световните футболни марки, а глобалната му популярност е колосална.

Днес стойността на клуба е вероятно около 4 милиарда долара.