Стадион "Уембли" в Лондон ще приеме по 60 000 зрители за всеки мач от финалната фаза на Евро 2020, информира британското правителство.

Това е 75% от капацитета на митичния стадион, на който ще се проведат двата полуфинала, както и финалът на 11 юли.

Към момента "Уембли" е отворен едва на 25%, като трите мача на Англия в груповата фаза ще се изиграят пред само 22 500 души. Заради постепенното отхлабване на мерките, предвидените два осминафинала ще се играят пред 50% запълнен капацитет, което е 45 000 души.

Единият от тези осминафинали е между Италия и Австрия, а другият ще посрещне победителят от групата на Англия, срещу втория тим от "групата на смъртта", в която са Франция, Германия и Португалия.

В последните седмици имаше усилени дискусии между УЕФА и британското правителство, защото естествено желанието на футболната централата е заключителната фаза да се проведе пред възможен най-голям брой зрители.

Появиха се опасения, че УЕФА може да отнеме финала от "Уембли" и да го изпрати пред пълните трибуни в унгарската столица Будапеща, където няма никакви ограничения за зрителите.

Вчера дори италианският премиер изрази готовност Италия да приеме тези заключителни мачове с обещание, че за тях ще паднат повечето ограничения на Ботуша. Всички тези неща накараха управляващите на Острова на направят някои компромиси около тези мачове, макар премахването на основните мерки да е предвидено за 19 юли, което е седмица след двубоите.

В крайна сметка консенсус бе постигнат, като тази заключитлена фаза на Евро 2020 ще е най-масовото събитие на Острова от над 15 месеца.