Със заповед на Министерството на спорта от днес, официално се разрешава подновяването на футболните първенства в Първа и Втора професионална лига на 5 юни. Няма изненада - това се очаква от дни, след като бе одобрен планът, изготвен от БФС.

Мачовете ще се играят без публика, а играчите ще имат три седмици за подготовка след дългия период без нормален тренировъчен режим. Първият етап е от 15 май до 20 май, в който тренировъчни занимания на открито да се провеждат на групи с до петима играчи и двама треньори.

От 21 до 26 май е етап №2, като тренировъчни занимания на открито да се провеждат на групи с до 11 спортисти и до трима треньори.

А етап 3 е от 27 май, като тогава в тренировките вече се включва пълната група състезатели и се разрешава провеждането на контролни срещи.

Преди 21 май БФС трябва да предложи за съгласуване с министъра на здравеопазването набор от противоепидемични мерки и правила за провеждане на контролни срещи и мачове от първенството.

Тоалетните, съблекалните, съдовете за отпадъци, общите части, уредите, помещенията и другите съоръжения да се почистват и дезинфекцират най-малко на всеки час. Трябва да бъдат осигурени диспенсери, течен сапун и еднократни кърпи за ползване. Не се позволява струпване на много хора едновременно в общите помещения.

Със същата Заповед от днес се допуска упражняването на колективни спортове за аматьори с до 12 участници без състезателен характер, без публика и само на открити места, при спазването на всички противоепидемични мерки.