Поредният сериозен скандал между Косово и Сърбия, обвързан с футбола е факт.

Днес Косово не допусна сръбския шампион Цървена звезда на територията си, макар ФИФА да разреши тяхното присъствие там.

Звезда трябваше да гостува в турнира за Купата на Сърбия на ФК Трепча - аматьорски тим, подкрепян от сръбското малцинство в Митровица и състезаващ се в четвъртото ниво на сръбската футболна система.

Забраната идва от Косовския футболен съюз, в лицето на неговия президент Ерол Салиху.

"Ние никога не сме били членове на Сръбската футболна федерация, били сме членове на обединената Югославска федерация. Сърбия няма право да провежда турнирите си на нашата територия, това е политическа провокация.

Тези турнири не са под юрисдикцията на ФИФА, тя няма право да заповядва. Да не говорим, че под въпрос се взима само сръбската гледна точка", сподели Салиху.

Директорът на сръбския тим - Звездан Терзич отговори:

"Дойдохме само да играем футбол, политиката не ни интересува. Разочаровани сме, властите не взеха под внимание решението на ФИФА и не ни допуснаха в Косовска Митровица.

Те винаги твърдят, че футболът трябва да се разграничи от политиката, но какво виждаме сега?

ФИФА не видя проблем да гостуваме на ФК Трепча, който играе мачовете си от аматьорската лига у дома, защо да не играе срещу нас"?

Днешният скандал се случва почти 5 години след мача между Сърбия и Албания (14.10.2014), когато над Белград премина дрон с флаг на "Велика Албания".

Мачът естествено бе прекратен, а Албания победи служебно с 3:0.

Преди четири месеца мач от нашата квалификационна група за Евро 2020, също бе белязан от подобен скандал.

Етнически сърби от националния тим на Черна гора, отказаха да играят срещу Косово, заявявайки, че за тях подобна държава не съществува.