Организацията Kick It Out, която от 20 години се бори с расизъм и други дискриминации във футбола, написа официално изявление след мача България - Англия в понеделник вечер.

То се появи на сайта на асоциацията в малките часове на нощта.

Ето го в пълния му вид:

"Ние сме отвратени от расистките обиди, насочени към английския национален отбор тази вечер, включително - от видяното на телевизионните кадри - и с нацистки жестове, и маймунски звуци.

Аплодираме Гарет Саутгейт и щаба му за техните действия, за докладването на бруталните обиди. Предлагаме пълно съдействие на целия отбор, семействата на играчите и всеки, засегнат от обидите.

Окуражени сме от протокола за действие, приложен от официалните лица на УЕФА, но централата трябва да обясни защо играчите не бяха пратени в съблекалните във втората стъпка от протокола. Както е записано в него.

Кадрите ясно показаха, че расистките обиди продължиха и през второто полувреме, което прави недопустим факта, че не бе приложена Стъпка 3. Този мач трябваше да бъде прекратен.

Време е УЕФА да се намеси и да покаже някакви лидерски качества. Твърде дълго те се провалят в това да взимат ефективни мерки. Фактът, че България прие този двубой пред частично затворени трибуни заради расизъм в предишен мач, показва, че санкциите на УЕФА са недостатъчни.

Не бива да има повече жалки глоби и краткосрочни, частични наказания със затваряния на трибуни. Ако УЕФА изобщо иска да се изправи срещу расизма, както и, ако кампанията Equal Game (против дискриминацията в европейската игра) значи реално нещо, тогава трябва да има отнемане на точки и изваждане от турнири."