Шефийлд Юнайтед е вторият нов член на Висшата лига, който няма да минава през плейофи за промоцията си.

Победата с 2:0 у дома над Уест Бромич в сряда вечер подпечата завръщането на "остриетата" в елита на английския футбол два сезона, след като те отпаднаха от там. През 2020-2021 г. тимът от някогашната столица на стоманата изпадна с мизерните 23 точки, напусна мениджърът-легенда Крис Уайлдър и прогнозите бяха, че на клуба ще отнеме години да се възстанови.

Вместо това през миналия сезон Юнайтед бе пети и пропусна шанса си в плейофите, а сега завършва втори след Бърнли и влиза в елита без да се налага да изживява драмите на плейофите.

При два оставащи кръга отборът е с 85 точки, на 7 пред третия Лутън. Няма как да стане първи, Бърнли има 95, но не това е най-важното.

Завръщането в елита означава огромна финансова инжекция за "остриетата", като грубите изчисления са за поне 160 милиона лири, които ще получат през следващия сезон от телевизионни и рекламни права, плюс бонусите във Висшата лига.

Празненствата съвпаднаха с отбелязването на 134-ия рожден ден на един от големите клубове на Острова като история.

Шефийлд Юнайтед е сред основателите на футболната лига, а именно в този град изобщо е основан първият отбор в играта - ФК Шефийлд.

През 1992 г. "остриетата" бяха и сред 22-та отбора в първия състав на Висшата лига, но следващите три десетилетия не бяха лесни за клуба.