Скандалите в различните отбори от Купата на Африка са често срещно събитие и съпътстват всяко издание на турнира.

Този път първият по-сериозен скандал бе в тима на Габон, който прати двете си големи звезди обратно у дома.

Това са капитанът Пиер-Емерик Обамеянг, който играе за Арсенал, както и халфът Марио Лемина, който премина през Ювентус, а в момента е играч на Ница.

В дните преди тунира двамата дадоха положителни тестове за коронавирус, като макар карантината им да изтече, те не се завърнаха в състава, а директно бяха пратени у дома. Първоначално се смяташе, че причината за отпращането им са усложнения след вируса, но се оказа, че двамата сериозно са нарушили дисциплината в тима.

Двамата обаче са се появили видимо пияни на тернировката преди мача на Габон срещу Гана, точно след изтичането на тяхната карантина.

Това е накарало селекционера Патрис Невю директно да им заповяда да се прибират обратно при клубовете си в Европа.

И докато Обамеянг реши да не коментира темата, то Марио Лемина нарече всичко това лъжи и се отказа от националния тим.

За Обамеянг това са поредните проблеми в последните месеци, след като той бе отстранен от отбора на Арсенал и не е играл мач за "артилеристите" от 6 декември, макар да бе звездата и най-скъпоплатен играч на тима.

Така Габон остава без двете си големи звезди, но отборът на 99% е постигнал голямата си цел, която е да излезе от групата.

След първите два мача отборът има 4 точки, които дори при загуба днес от Мароко, почти сигурно ще са достатъчни на Габон да продължи напред като някой от най-добрите трети тима.