Футболът във Велико Търново винаги ще бъде свързван с онзи легендарен отбор на Етър, който вдигна шампионската купа през 1991 година. Градът е създал легенди като Трифон Иванов, Красимир Балъков, Бончо Генчев, Цанко Цветанов и много други. Последните три десетилетия не отговаряха на историята, която е създал този футболен клуб, но за сметка на това футболното ДНК тук е несломимо.

Това се потвърждава от множеството турнири по мини футбол, които се провеждат в града. Един от тях проследяваме с новия епизод на "Тръпката е навсякъде", която изготвихме с нашия партньор efbet. Разказваме ви за надпреварата Prity Cup, който е част от календара на Българската асоциация по мини футбол. Избрахме старата столица, защото в последните години именно футболните ентусиасти от нея я превърнаха в истински център на най-масово практикувания спорт у нас. Двукратните носителите на Шампионската лига "Тера Трак" и победителят в Лига България "Епъл Джулюница" са точния пример, че дори на аматьорско ниво футболът и търновският регион са за винаги свързани.

Турнирите са общо шест в различни градове, като всички финалисти ще направят общ турнир от 12 отбора в края на август. Героите на нашето видео разказват, че идеята е да се развие още повече мини футболът в северна България. И видимо успяват. Играчите истински се забавляват, независимо дали гонят конкретни успехи в надпреварата или просто са група приятели, които са се събрали, за да спортуват. Във Велико Търново срещнахме и от двата типа отбори.

"Получава се един много силен турнир с отбори, които показват, че нивото на мини футбола расте всяка година", смята Георги Иванов, който е част от тима на Епъл.

Точно този състав беше големият фаворит за крайната победа в двудневната надпревара, но среща отпор и загуба с дузпи от тима на "Няма място".

"Момчетата сме от всички краища на България. Дори не знам дали има кореняци търновци. Университет, живот, ни събраха и лека полека започнахме да ритаме по клетките. Създадохме приятелства, като с някои от момчетата играем и на голям терен по окръжните групи. В нашия отбор няма място за кавги, болни амбиции за първо място. Има място само за позитивна енергия, бира, скара и каквото се предлага по турнирите", споделя с усмивка Сибин Сабриев, който е капитан на "Няма място".

В крайна сметка победата на турнира отиде за софийския отбор "Булгари" след триумф на финала срещу S. CREW с 1:0.

"Нашият отбор е създаден през 2010 година и хората, които са го създали, още са тук. Ние сме много добри приятели и преди години редовно идвахме в района - дали в Търново, дали в Габрово. 25 души сме, запазваме една вила с деца и жени. Ние сме тежко банкетен отбор по принцип", хвали се капитанът на победителите Десислав Нанков.

Председателят на БАМФ Ловеч Милко Димитров също присъстваше на турнира само ден след като бе завършило и изданието на надпреварата в града на люляците. Заедно с останалите деятели на БАМФ по региони те полагат фундамента на този спорт, който у нас все още е само на аматьорско ниво. И все пак една от големите цели на българския мини футбол е свързана с националния отбор, който ще участва тази есен на Световното първенство.

Едно е сигурно - мини футболът в България се развива изключително скоростно, а това до голяма степен се дължи на всички тези хора, които работят за каузата с неподправена любов. А по пътя създават безценни приятелства.