Унгарският премиер Виктор Орбан бе категоричен, че колениченето на футболистите на Ирландия преди приятелската среща с Унгария по-рано тази седмица, е било провокация. Феновете освиркаха действията на ирландците, след като мачът се игра на унгарска земя, а сега Орбан защити действията им.

Докато ирландските футболисти застанаха на едно коляно преди първия съдийски сигнал - действие, превърнало се в традиция и символ на борбата срещу расизма, трибуните на стадион "Жужа Ференц" сериозно освиркаха гостуващия тим. В същото време унгарските национали посочиха логото на една от кампаниите на УЕФА, което всички тимове имат на ръкавите си и което гласи "Уважение".

"Когато си гост в дадена държава, трябва да разбереш културата на местните и да не ги провокираш", коментира ситуацията Орбан и добави, че подобни жестове нямат място в спорта, визирайки колениченето.

"Не можем да тълкуваме този жест по никакъв друг начин. От нашата гледана точка той е неразбираем и е категорична провокация", добави премиерът.

Унгарците вече заявиха намерението си да не коленичат преди мачовете си на Европейското.