Днес е последният кръг от плейофите в долната шестица на родното първенство, където отборите се борят за своето спасение. Предстоят три мача по едно и също време, а макар в подобен сценарий преди дни имената на директно изпадащите да станаха ясни, днес трябва да си отговорим да въпроса кой ще играе решителен бараж за оставане в елита.

Спартак (Варна) и Септември са двата тима, които в четвъртък изгубиха елитния си статут. От следващия сезон те ще играят във Втора лига.

Друго сигурно нещо е, че при какъвто и да е сценарий тази вечер, Ботев (Враца) няма как да играе бараж. Врачани си осигуриха оставане в елита още преди два кръга. Така големият въпрос е кой измежду Берое, Пирин и Хебър в събота ще трябва да играе за оставане в елита срещу тима на Спортист (Своге).

Отговор получаваме днес с три мача от 18:30 часа. Това са:

Хебър - Берое - Диема спорт

Пирин - Спартак (Вн) - Диема спорт 3

Септември - Ботев (Вр) - Диема спорт 2.

Снимка: Bulphoto

А ето и възможните сценарии:

Към момента ситуацията е следната: Ботев (Враца) и Берое имат по 32 точки, Пирин е с 31, а Хебър има 29. Възможно е да се стигне до това три, та дори и четири тима да с равен брой точки.

За Хебър нещата са ясни. Единственото нещо, което върши работа на пазарджишкият тим, е победа над Берое. Тогава двата тима се изравняват по точки, като всичко ще се решава от показателите им в директните мачове от редовната част на сезона. В тях Хебър спечели с 2:0 в Стара Загора, а ответният мач завърши наравно 1:1. Това означава, че Берое остава зад своя съперник.

Но възможният сценарий е още по-сложен, защото всичко зависи и от случващото се в другите мачове. Ако Хебър победи Берое, а Пирин загуби срещу игрещия само за честта си тим на Спартак, то тогава "орлетата" отиват на бараж.

Ако Пирин и Спартак направят реми, а Хебър победи Берое, то тогава ще имаме три отбора с равни точки, като се прави паралелно класиране между тях на база мачовете им от редовния сезон. При този вариант и трите тима ще имат по пет точки, но с най-лоша голова разлика ще е Берое.

Има и по-сложен вариант, при който в този сценарий се намесва и Ботев (Враца), който хипотетично губи мача си от Септември. Тогава отборите с равни точки стават четири, а в направеното класиране между квартета, с най-лош актив ще се окаже отборът на Хебър.

Разбира се, има далеч по-прост сценарий. Той идва при всичко различно от победа на Хебър. Това ще значи, че именно воденият от Любослав Пенев пазарджишки тим отива на бараж. Сигурното спасение на Берое минава през това да не губи днес.

За Пирин победа или реми срещу Спартак означава сигурно спасение, а при загуба "орлетата" ще се надяват Хебър да не победи, за да не отидат на бараж.

Любопитното е, че макар Септември и Ботев (Враца) да не играят за нищо помежду си, загуба на гостите може да има пряко отношение към класирането. Вече споменахме за сценария на няколко отбора с равни точки и има огромно значение дали Ботев ще е сред тях. Не за врачани, но за съдбата на Хебър и Берое.

Снимка: БТА