Сезонът в родния футболен елит достигна един от преломните си моменти, а именно последния редовен кръг, след който шампионатът ще се раздели на три отделни плейофни фази.

Всичките 16 тима имат по 29 изиграни мача, а от днес стартира 30-ият кръг, след който вече всеки ще е играл срещу всеки по два пъти.

Ключовите позиции в първенството, официализирането на титла, европейските квоти, участника в баража и изпадащите ще станат ясни в плейофната фаза, но този уикенд окончателно ще научим кой отбор за какво ще се бори в следващите няколко седмици.

Въпросителните са свързани със състава на топ 6, с този на междинната група между седмо и десето място, както и с това кой измежду Славия, Берое и Хебър ще се спаси още този уикенд.

Топ 6

Тук пет отбора имат своето гарантирано място. Лидерът Лудогорец със 72 точки, който по всяка вероятност ще спечели своята 13-а поредна титла на България. Втори е Черно море с 61, ЦСКА има 60, Локомотив (Пловдив) е с 54, а Левски с 51.

Въпросителната е кой ще бъде шести. Към момента позицията заема ЦСКА 1948 с 42 пункта, а с шанс за тази позиция за още Крумовград и Ботев (Пловдив) с по 41 точки.

Едва ли някой от изброените отбори изгаря от желание да е шести, защото с оглед изостването в точките и едва петте мача, при това все срещу водещи съперници, въпросният тим изглежда обречен да си завърши на тази шеста позиция.

Все някой обаче трябва да я заеме, а ситуацията е следната.

Снимка: БТА

ЦСКА 1948 има тежко гостуване на Локомотив (Пловив). Победа на "червените" решава всичко в спора за топ 6, но при успех на Локо или реми, ще има значение какво се случва в мачовете на останалите замесени.

Още днес Крумовград посреща Славия, а в неделя Ботев (Пловдив) гостува на столичния Локомотив. За да имат тези два тима шансове, те в никакъв случай не трябва да губят и да се надяват на грешка на ЦСКА 1948, ако действително място в топ 6 е целта им.

Същестува вариант, в който Крумовград и Ботев ще имат по 44 точки, при което Крумовград остава в топ 6 заради предимството при директните двубои.

Съществува вариант на три отбора с по 42 точки, при което отново Крумовград ще е шести, защото победи останалите си два опонента и в четирите мача срещу тях.

Ако Крумовград и ЦСКА 1948 са с равни точки в топ 6 логично е Крумовград, но ако равните точки са между Ботев и ЦСКА 1948, в топ 6 ще бъде домакинстващият в Бистрица тим.

Снимка: БТА

Кой ще се спаси?

Два тим измежду ЦСКА 1948, Крумовград и Ботев (Пловдив) ще останата във втората група, където със сигурност ще бъде и отборът на Арда.

Именно между кърджалийци и останалите два тима ще е битката за седмото място и европейския бараж, но в тази група ще има и четвърти тим, който със сигурност ще си е осигурил спасението.

Тази битка за заветното десето място е между Славия и Берое. Двата тима имат равни точки - по 33, както и еднакъв актив в директните мачове - по победа с 3:0.

Към момента ги разделя само головата разлика, в която Славия има два гола предимство. Разлика от -15 за "белите" и такава от -17 за Берое.

Днес Славия гостува на Крумовград, а утре Берое гостува на "Герена".

Отборът, който успее да завърши редовната част с повече точки или с по-добра голова разлика от своя опонент, ще си гарантира оцеляването и минимум десетото място в класирането.

Снимка: Ани Георгиева, beroe.bg

Битката за оцеляване

Съвсем логично, загубилият дуелът между Славия и Берое за десетото място, ще остане 11-и и ще трябва да се потруди за своето оцеляване, защото ще бъде шестият елемент в долнат аплейофна група.

А там към момента ситуацията е следната: Берое има 33 точки, Хебър има 30, Пирин е 29, Локомотив (София) е с 28, Ботев има минимални надежди със своите 19 пункта, а почти сигурен изпадащ е отборът на Етър.

Последните два тима в класирането ще изпадната директно, а 14-ият ще играе бараж за оставане в групата срещу третия от Втора лига.

Ето и програмата за пследния 30-и редовен кръг на Първа лига:

Ботев Враца - Етър, петък от 17:30

Крумовград - Славия, петък от 20:00

Пирин - Черно море, събота от 15:15

Хебър - Лудогорец, събота от 17:45

Левски - Берое, събота от 20:15

Локомотив Пловдив - ЦСКА 1948, неделя от 15:15

Локомотив София - Ботев Пловдив, неделя от 17:45

Арда - ЦСКА, неделя от 20:15

ИЗБРАНО