Ливърпул ще бъде воден от Арне Слот след края на настоящия сезон, след като в петък вечер клубът от Висшата лига се разбра с Фейенорд от Ротердам за обезщетението, което да освободи треньора от договора му.

То е на стойност 10 милиона евро, а споразумението е факт. 45-годишният специалист ще подпише договора си на 20 май, ден след края на сезона в Англия.

Той заменя на поста Юрген Клоп, който води Ливърпул от октомври 2015-а, превръщайки отбора си в основен фактор не само във Висшата лига, но и в Европа. Тимът на германеца игра три финала в Шампионската лига, един в Лига Европа, стана шампион на Англия за първи път след 30 години и определено клубът Ливърпул е на съвсем друго ниво спрямо това, на което бе заварен от Клоп.

Но неговото време свършва - през януари германецът обяви, че си тръгва.

Слот е със сравнително малък опит като години в треньорската професия, но за три сезона във Фейенорд спечели титлата и купата на страната. При това - без да е направил трансфер, по-скъп от 8 милиона евро.

В Ливърпул ще завари световни звезди като Мохамед Салах и Върджил ван Дайк, а според неофициални информации, през това лято ще получи и около 150 милиона евро за нови играчи.

От Ротердам тази вечер дойде потвърждението за договорката на ниво клубове, но от Англия се появи още един интересен детайл.

Не е ясно дали Слот ще е мениджър на клуба, каквато бе позицията на Клоп - с пълната власт и последна дума за трансфери, с право да диктува и ситуацията в академията...

Или ще е главен треньор - тоест, новите спортен и изпълнителен директор, които Ливърпул назначи в последните седмици, ще имат по-сериозна тежест при сделките с играчи, а не той.