Странен, понякога направо непоносим, почти винаги в скандал с играчи и медии, но безспорен гений. Това са неща, които може да кажем за легендарния нидерландския селекционер Луис ван Гаал, който на 71-годишна възраст отново изведе родината си в мач от Мондиала.

В седмиците преди шампионата на планетата той си навлече критиките на всички в "ниската земя" заради избора си на вратари. Той пренебрегна обичайните заподозрени и заложи на три изненадващи имена.

Вратарите на Нидерландия имаха общо точно 8 мача за националния тим преди вчерашния двубой срещу Сенегал, но един от тях напусна терена със званието "герой на вечерта".

Казва се Андрес Ноперт и в дните преди Мондиала бе известен само с един факт - 203-те му сантиметра го правеха най-високият участник в Катар.

Очакванията бяха той да бъде трети избор на вратата, но вчера гигантът започна от първата минута и направи четири ключови спасявания, които запазиха нидерландската врата суха и дадоха шанс да съотборниците му в предни позиции да откраднат победата с два късни гола.

"Лалетата" спечелиха с 2:0, а героят на вечерта попадна във всички заглавия у дома. Той изживява мигове, които едва ли е очаквал в края на 2020-а.

Снимка: Getty images

Вчера Ноперт за първи път изигра мач за Нидерландия, а като цяло и на клубно ниво той няма особено много двубои, макр да е на 28, не е тепърва прохождаща юноша.

Първият си професионален догор подписва с отбора от родния си град Херенвеен, за когото играе и днес. Онзи договор е подписа през 2013-а, като за изминалите девет години Ноперт е изиграл 45 професионални мача, или по 5 на година.

Той така и не пробива в първия си период в Херенвеен, където е трети врататр. След това за четири години в НАК Бреда изиграва едва шест мача, а и трансферът зад граница не му помага.

Ноперт преминава в италианския Фоджа, където записва едва 8 двубоя, а отборът изпада в третото ниво на италианския футбол. Все пак надеждата се връща за кратко след договор с Дордрехт в родината му, но след само два мача и тази авантюра приключва.

Тогава съпругата му започва да го призовава да си намери истиснка кариера и да престане с футболните авантюри. Дори има сериозен разрив в отношенията им и заплахи за раздяла от нейна страна.

А близките на Ноперт го убеждават да стане полицай в Херенвеен, дори подготвят нужната документация вместо него.

Може би най-гениалният му ход е, че отказва да послуша близките си. Решава да си даде един последен шанс, когато втородивизионният Гоу Ахед Ийгълс си търси резервен вратар в началото на миналата година. Ноперт се явява на проби и си печели договор, като прекарва първите шест месеца като твърда резерва и без изиграна минутка, но отборът му печели промоция.

Ноперт остава резерва и през първия полусезон в елита и на практика не записва нито минута футбол за цялата 2021 година.

От началото на тази календарна година обаче той си печели титулярното място и прави невероятен полусезон, който му печели мечтан трансфер и завръщане в родния Херенвеен, но този път като първи избор.

И Андриес Ноперт го използва. Захапва мястото и пази страхотно. Макар да е страж на осмия в класирането, далеч от големите тимове като Аякс, Фейенорд и ПСВ, той грабва погледа на Луис ван Гаал и се превръща в едно от поредните му странни и на хартия тотално нелогични решения.

Когато човек гледа визитката на Андриес Ноперт, който вече трябваше да е полицай в Херенвеен, не би си обяснил как точно този чове е титулярният вратар на Нидерландия на Модниал.

Но Луис ван Гаал заложи на него, а в дебюта си Андриес Ноперт показа на света, че има невероятни качества.

Спаси всичко, което трябваше и е героят на ден №2 от Мондиала.