Асоциацията на футболните привърженици в Англия направи мащабно проучване сред феновете в страната, за да провери нагласите им спрямо системата ВАР.

Системата вече е неделима част от всяко голямо първенство, като започва да се разпространява из целия континент, достигна дори и до родната Първа лига.

Едва ли е огромна изненада, че 95% от участвали около 70 000 фена в Англия, не харесват ВАР.

Още по-притеснителните данни са, че 40% от анкетираните, които в продължение на години са имали сезонни билети за своя тим, са признали, че вероятно ще спрят да посещават много от мачовете.

40% е и броят на фенвоете, които са заявили, че от масовото въвеждане на ВАР, са започнали да гледат в пъти по-малко футбол, независимо дали на живо или по телевизията.

А почти всеки един противник на ВАР посточва един и същи мотив - убиването на страстта.

Повечето от запитаните фенове се оплакват, че вече не могат да се зарадват след гол, защото трябва да изчат ВАР да отсъди дали има нещо нередно или не.

Притеснителната тенденция е, че фенският интерес към прякото гледане на мачове ще спада, поне това сочат данните на този етап.

От анлигйксата Футболна асоциация контрираха, че от въвеждането на ВАР, 97% от ключовите ситуации в мачовете са отсъдени правилно, което повишава чувството за справедливост в мачовете.

Странно, но по повод това заключение, 78% от анктетираните смятат, че отборът им е ощетяван от ВАР. Като цяло се създава впечатление, че феновете нямат особено доверие на системата, която на всичко отгоре им отнема част от емоциите по време на мач.

Въпреки всички тези данни обаче, вероятно за всеки е ясно, че крачки в обратна посока няма да се правят, като технологиите ще стават все по-неделима част от най-популярния спорт.