Звездата на "Манчестър Сити" и националния отбор по футбол на Англия Рахим Стърлинг поздрави премиера Бойко Борисов, който по-рано днес поиска оставката на президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов.

"Добър ход, поздравления за вас, господин Борисов", написа в Twitter футболистът, който е лицето на английския футбол в борбата с расизма. Той е публикувал и новина за поисканата оставка.

Рахим Стърлинг бе един от футболистите, който се оплака, че е бил обиден на расова основа по време на снощната европейска квалификация между отборите на България и Англия на стадион "Васил Левски". Група български привърженици бяха заснети от британски медии, когато направиха нацистки жестове и издаваха маймунски звуци по адрес на част от английските национали, а двубоят на стадион "Васил Левски" беше прекъсван на два пъти преди почивката.

Българският футболен съюз е изправен пред наказание от УЕФА от изиграване на един мач пред празен стадион и глоба от 50 хиляди евро заради инцидентите по време на двубоя. Очаква се Дисциплинарната комисия на УЕФА да излезе с официално решение по третото нарушение от българска страна на правилника на европейската футболна централа по време на настоящите квалификации за Евро 2020.

Скандалът бе коментиран в Twitter и от английската футболна легенда и редовен анализатор в тв-студиата Гари Линекер: 

 

"Расизмът не трябва да присъства в обществото и няма място там. В крайна сметка футболът показва как различни етнически групи могат да живеят и да работят заедно, в хармония".

Премиерът Бойко Борисов пък написа в профила си във Фейсбук: 

Призовавам Борислав Михайлов незабавно да си подаде оставката като президент на Българския футболен съюз! След вчерашната позорна загуба на българския национален отбор и предвид лошите резултати на футбола ни, разпоредих на министър Красен Кралев държавата да прекрати всякакви отношения с БФС, включително и финансови, до оттеглянето на Борислав Михайлов от поста. Категорично осъждам и поведението на част от присъстващите на стадиона. Недопустимо е България, която е една от най-толерантните държави в света, и хора от различни етноси и религии живеят в мир, да се свързва с расизъм и ксенофобия.