Цялата британска преса се изказа негативно за България след позорната загуба от Англия с 0:6, а поводът бяха расистките скандирания по време на срещата. Днес министърът на младежта и спорта Красен Кралев обяви, че правителството преустановява отношенията си с Българския футболен съюз до подаване на оставка на председателя на БФС Борислав Михайлов. По-късно с пост във Фейсбук думите му потвърди премиерът Бойко Борисов.

Дали това е намеса на държавата във футбола, за което ФИФА и УЕФА наказват сурово, както и каква санкция да очакваме за расизъм, потърсихме за коментар специалист по спортно право Георги Градев.

Ето какво каза той пред Dir.bg:

- Г-н Градев, може ли, след като премиерът Борисов поиска оставката на председателя на БФС Борислав Михайлов, това да се разглежда като намеса на държавата във футбола и, респективно, да ни изхвърлят от участие в състезания под егидата на ФИФА и УЕФА?
- Не, няма да ни изхвърлят. Какво е намеса на държавата във футбола? Намеса е, ако правителството назначи нов човек на мястото на Борислав Михайлов или назначи нов Изпълком - разбирай нов изпълнителен орган на БФС. След като държавата издава лиценз на тази федерация, която в своята същност има държавническа функция, развивайки спорта - в случая става въпрос за футбол, то министърът на спорта може да иска промени. Искането на оставка не е акт на държавна намеса. Според нашата Конституция държавата е длъжна да развива спорта. Имаме Министерство на спорта, което следи да се развива спорта и издава лицензи на отделните федерации. В тази си роля Министерството на спорта, респективно държавата, може да иска оставки, ако сметне това за необходимо.

- Нигерия имаше такъв проблем и бяха изхвърлени от ФИФА.
- Да, защото там правителството беше назначило Изпълкома на местния футболен съюз. Вече го обясних това. В случая у нас ставаме свидетели на поискана оставка, което е напълно нормално и според правилата. Естествено, в момента Борислав Михайлов може да каже, че няма да подаде оставка. Той има това право. Какво ще направи, ще видим...

- По време на позорната загуба от Англия с 0:6 срещата бе спирана два пъти за отправени расистки думи и жестове към играчи на гостите. Каква санкция да очакваме?
- В член 14 на Дисциплинарния правилник е описано всичко. Първото наказание е частично затваряне на стадиона при домакинските срещи. Ние имаме две такива поредни наказания, което означава, че УЕФА е направила реверанс към нас. Следващата санкция е 50 хил. швейцарски франка глоба и затваряне на стадиона за един мач. При трето нарушение в рамките на три години, защото ние имаме вече две - от срещите с Чехия и Косово, може да се затвори стадионът и за два мача. Така че очаквам да ни накажат минимум за 1 мач и да бъдем глобени с 50 хил. франка или със затваряне на стадиона за два мача. Всичко зависи от дисциплинарната история на България по чл. 14.