Една от най-авторитетните английски спортни медии - Sky Sports, изненадващо уволни трима от най-опитните си коментатори, с което предизвика сериозна вълна на недоволство.

Легендата на Саутхемптън Мат льо Тисие (51 г.), тази на Ливърпул Фил Томпсън (66 г.) и бившият играч на Арсенал Чарли Николас (58 г.) бяха освободени без конкретна причина, макар че общо помежду си са работили за около 50 години в Sky. Общото между тях е, че са бели, а за тяхна сметка се налагат тъмнокожи коментатори, като например бившият играч на Манчестър Сити Майка Ричардс.

Феновете на шоуто Soccer Saturday, в което тримата участваха и в което се коментират мачовете от Висшата лига, са ядосани, защото смятат, че причината за уволнението е налагането на тъмнокожи коментатори за сметка на вече наложили се имена.

Тези коментари разгневиха легендата на Арсенал Иън Райт, който скочи на критикуващите в Туитър с видео.

"Трябва да отбия с колата и да отбележа - расизмът днес чупи всички рекорди. Може ли някой да ми отговори какво общо с уволненията имат Майка Ричардс, Алекс Скот, Сол Кемпбъл, Клинтън Морис или който и да е друг тъмнокож коментатор с уволненията на тези хора. Всичко това, защото трима бели мъже на са уволнени. Защо хората са ядосани? За мен Алекс Скот е сред най-подготвените коментатори. Майка Ричардс е сред най-вълнуващите за слушане от години. Дръжте техните имена далеч от миризливите ви неизмити усти.

Мат льо Тисие, Чарли Николас и Фил Томпсън имаха фантастични кариери в шоуто, но това се случва на всички в тази индустрия. Това е решение на Sky и им пожелавам всичко добро. Да, можете да бъдете разочаровани, че ги уволняват, но защо трябва и това да се обръща на расизъм? Какво общо има с движението Black Lives Matter? Или че местата им може да заемат тъмнокожи, които ще получат шанс?", завърши разгневеният Райт.

 

Все още не е ясно кой ще замести уволнените легенди на предаването, но част от феновете се опасяват, че причината за решението е видимият стремеж за расово разнообразие в медията за сметка на опита и професионализма.