Трите клуба, които не се отказаха от Суперлигата - а именно испанските Барселона и Реал (Мадрид), както и италианския Ювентус, излязоха със съвместна позиция срещу УЕФА. 

Както е известно, вчера президентът на европейския футбол Александър Чеферин ги заплаши с наказания, включително и с евентуалното им изваждане от европейския клубен футбол.

В декларацията трите клуба обясняват за "неприемлив натиск, заплахи и атаки от трети страни”, целящ да сложи край на прооекта. Те добавят, че отказване би означавало “отказ от правото и задължението си да предоставят решения за футболната екосистема".

“Клубовете-учредители понесоха и продължават да понасят недопустим натиск, обиди и заплахи да се откажат от проекта, направени от трети страни. Това е напълно неприемливо на фона на законите и позицията на Спортния трибунал, който вече отсъди в полза на предложението за Суперлигата, нареждайки на ФИФА и УЕФА да се въздържат пряко или косвено от каквито и да е действия, които по някакъв начин рискуват да затруднят процеса.

Със съжаление отбелязваме, че нашите приятели и партньори основатели на проекта се оказаха в противоречива позиция, след като вчера подписаха редица ангажименти към УЕФА. Те действат непоследователно.

Въпреки това, като се има предвид, че финансовите проблеми, които принудиха 12-те клуба да обявяват учредяването на Суперлигата, не са изчезнали, ние отново повтаряме, че за да уважаваме нашата история, за да почитаме ангажимента си към нашите заинтересовани страни и привърженици, от полза на футбола и за неговата финансова устойчивост, ние носим отговорност да действаме отговорно и упорито да търсим адекватни решения въпреки неприемливия и продължаващ натиск и заплахи от страна на УЕФА", заявяват трите клуба. 

Те добавят, че би било безотговорно от тяхна страна да се откажат от мисията си, която "трябва да даде решения за на въпросите, които заплашват глобалната футболна индустрия", но са готови да преосмислят предложения подход за организиране на лигата.