Футболният съюз на Русия изпрати официално писмо до УЕФА, в което се оплаква от "политическите" екипи на Украйна за започващото след два дни Европейско първенство. Преди няколко дни украинците представиха екипировката си, с която сериозно вдигнаха напрежението между двете държави, макар да става въпрос за спорт, а не за политика.

На фланелките на украинските футболисти личат очертанията на границите на страната, но в тях влиза и Крим - област, която бе анексирана от руснаците. Именно това разгневи доста Москва, но след това стана ясно, че въпросните екипи са одобрени от УЕФА и влизат във всички норми за екипировка, съобщиха от BBC след консултация с европейската футболна централа.

Руснаците смятат, че скандалните в техните очи фланелки са "против основните принципи на УЕФА".

Освен Крим, в очертанията на картата на страната попадат и Донецк и Луганск, райони, които в голяма част са превзети и контролирани от проруски сепаратисти.

Слоганите "Слава на Украйна", както и "Слава на героите", които също са на екипите на селекцията на Андрий Шевченко, също не се понравиха на руснаците. В момента те са използвани като военни и патриотични поздрави в страната, а през 2014 година бяха основни викове по време на протестите срещу президента Виктор Янкулович.

Селекционерът Шевченко заяви, че не му пука особено каква е реакцията от руска страна. Президентът на страната Володимир Зеленски написа, че украинците "знаят как да шокират, а въпросната фланелка носи много важни символи, които обединяват украинския народ".

Кулминацията на всичко бе пост в Twitter на американското посолство в Киев, който гласи, че "новата визия на екипте е страхотна". Американците не се ограничиха само с това и добавиха хаштагове, които гласят, че Крим е Украйна, както и добре познатото "Слава на Украйна.