Лидерът на партията “Комунисти на Русия” Сергей Малинкович смята, че трябва да бъдат взети крайни мерки след отпадането на националния отбор на страната от Евро 2020. “Сборная” приключи участието си на турнира още в груповата фаза.

Според него всички национали трябва да бъдат лишени от званията си “Майстор на спорта”, защото представянето им не отговаря на очакванията и те са донесли единствено и само срам на страната.

“Какво значи майстор? Те са майстори, но в кавички. Донесоха ни само срам. Трябва да бъдат лишени от всички свои привилегии и да се покаят. А покаяние няма. Но за сметка на това селекционерът Черчесов има най-самодоволната физионмия”, каза Малинкович, цитиран от “Спорт Експрес”. 

“Цялата тази група от националния отбор трябва да бъде изпратена в Централноафриканската република и да помогне за създаванеот на национален футболен отбор там. Там може и да жъдат полезни. Всъщност там може да се разходим и по дворовете да намерим момчета, които ще бъдат по-достойни от сегашните ни национали”, продължи тирадата си той.

Руснаците спечелиха един от общо три мача в груповта фаза, а това им отреди последното място в класирането и ранно отпадане. 

“Представянето на отбора беше отвратително. Кремъл трябва да отнеме всички титли и медали на Черчесов. И да бъде изгонен без пенсия. Този човек каза, че това е най-добрата ни игра… И някои от футболистите по-добре да ритат консерви в дворовете, отколкото да играят футбол”, добави още политикът.

За трети пореден път Русия отпада от Европейско първенство още в групите, но за разлика от Евро 2016, когато записа само точка, сега поне стигна до победа. Последният случай, в който “Сборная” прескача първта фаза, датира от 2008 година. Тогава страната стигна до полуфиналите на шампионата, проведен в Австрия и Швейцария.