Отборът на Северна Македония дебютира на Европейско първенство, отстъпвайки с 1:3 на Австрия в първия си мач на континентален шампионат. След срещата западните ни съседи са се оплакали от расизъм от страна на един от голмайсторите за победителите, който е с балкански корени, а именно Марко Арнаутович.

Нападателят, който е наполовина сърбин по бащина линия, вкара третия гол в Букурещ вчера, а след това камерите го уловиха как изстрелва доста разпалена тирада към някой от македонската защита. От Северна Македония твърдят, че нападателят на китайския Шанхай е псувал футболистите им на сръбски, използвайки стандартни за региона изрази, включващи "майка", както и такива на етническа основа, касаещи произхода на някои от играчите.

Те твърдят, че Арнаутович ги е нарекъл "шиптъри". В състава на македонците вчера имаше няколко футболисти, които са с албански произход - Езгян Алиоски, Висар Муслиу, Елиф Елмас, Ариян Адеми и Енис Барди.

Поредицата "мили думи" е била насочена конкретно към Алиоски, който бе близо до ситуацията при попадението.

Стигна се дотам, че капитанът на австрийците Дейвид Алаба трябваше да успокоява Арнаутович и буквално да му затвори устата. По ирония на съдбата фамилията на офанзивния футболист произлиза от турската дума "арнаут", която означава човек от... албански произход.

Самият нападател се извини и бе категоричен, че в никакъв случай не е расист, написвайки следното в социалните мрежи - "Искам само да заявя ясно - НЕ СЪМ РАСИСТ! Имам пряители в почти всяка страна и подкрепям разнообразието. Всеки, който ме познава, знае това"