Шефът на испанската Ла Лига Хавиер Тебиас отправи сериозни обвинения и критики към английските клубове от Висшата лига, както и към френския гранд ПСЖ за харчовете, които правят. Босът, който никога не спестява мнението си, говори на конференция в Брюксел, която мина под слогана "Да защитим европейския футбол, традициите и системата на играта".

"Това е война за нашата любима игра - обяви Тебиас. - Трябва да продължим да я водим и да я спечелим. Парите не са всичко. Богатите погазват всякакви етични кодекси, стандарти и принципи.

Футболът е пълен с милиардери без никакво усещане за традиции, пълен е с лъжци, с лъжи и изкуствени норми. Това е предателство към играта, която е обичана по целия свят.

Откакто съм на позицията, която заемам, не вярвам на никого. Няма никаква лоялност във футбола. Пълно е с предателства, ежедневни и само за пари. Вижте ПСЖ, вижте как УЕФА коленичи пред тях, въпреки всичко, което правят. Да не говорим за английската Висша лига - тя не е икономически модел, това е едно огромно наливане на пари, на милиарди. Как ще обясните тези трансфери? Суми, които излизат извън разумните граници, давани за играчи, които не струват и половината. Аз лично нямам обяснение."

Донякъде думите на Тебиас са напълно логични и всички ние виждаме истината в тях.

ПСЖ наруши и разруши всякакви разумни граници на пазара, като даде 222 милиона евро за Неймар и 185 милиона евро за Мбапе. Никой футболист в света не може да струва толкова.

Висшата лига пък е огромен балон, надут от телевизионните пари, като правата стигнаха цена от над 10 милиарда евро за следващите пет сезона.

Там изпадащите отбори получават приход от над 100 милиона евро в края на спортно-техническата година, което е повече от Байерн, например.

Но в същото време, необяснимо е защо шефът на Ла Лига изключва от уравнението Барселона, Реал Мадрид и Атлетико - три клуба, които харчат също така безумно и погазват всякакви опити за търсене на логика и здрав разум на пазара.

Фактите: В 20-те най-скъпи трансфера в историята на футбола, четири са направени от Манчестър Юнайтед, по един от Челси и Манчестър Сити - това е английският "принос".

В същото време Барселона е в списъка с пет сделки, Реал - с три, а Атлетико - с една. Тоест съотношението на най-скъпите трансфери е 9:6 в полза на испанските клубове, спрямо английските. Останалите са италиански (Ювентус има три) и френски (ПСЖ е с двата най-големи).