Последните два месеца бяха трудни за спортната аудитория. Липсата на спорт може би накара феновете да осъзнаят каква стойност имат неделните футболни дербита, подкрепата на любимия отбор и въобще - спортните събития на живо, които сме приели за даденост и част от ежедневието ни.

Със сигурност всеки запалянко ще бъде щастлив, когато нормалният ритъм се възобнови и възвърне познатите дози адреналин и приятни мигове с мачовете.

Звучи обещаващо и сме сигурни, че мнозина чакат този момент, но какво ще се случи с футболното първенство в Беларус тогава? Защо точно с него ли? Няма как вече да не сте забелязали, че Беларус е една от малкото страни, които не прекратиха своите спортни събития.

Оказа се, че за феновете по света футболът е безценен. И няма значение дали в него играят футболисти за милиони долари или всичко е на много по-скромно ниво. Просто футболът си е футбол. И в тези два месеца, мнозина бързо пренасочиха вниманието си към тази спасителна и живителна беларуска лига.

СФК Слуцк например,едва ли можеше да се похвали с почитатели извън страната си, но днес те са хиляди. Оказва се, че почти всички знаят името на мениджъра - Виталий Павлов. Мислите си, че вниманието свършва до тук?

Грешите - миналата седмица австралийски фенове направиха фейсбук група на отбора и вече могат да се похвалят с 2000 члена. Австралийците са благодарни и не пропускат възможност да оценят факта, че беларуският спорт продължава.

Защо обаче има толкова внимание към този отбор? СФК Слуцк на английски се изписва "Slutsk" и много напомня на друга популярна дума в английския речник. Разбира се, за англоговорящите фенове я има и забавната страна, но не е само името.

Просто футболът си е магия и продължаването на първенството на Беларус бе като оазис в пустинята от спрени събития.

Има и критици, които бързат да напомнят, че това е много много ниско ниво на футбол. Между ниско и никакво ниво има огромна разлика и точно това грабва още повече вниманието на аудиторията.

През последната седмица фенстраницата на отбора се радва на огромно внимание и коментарите там продължават. Фенове от Аделаида дори искат побратимяване на техния клуб с беларуския отбор.

Букмейкъри като ефбет също следят с интерес беларуското първенство и наблюдават засилен зрителски интерес на запалянковците.Техният мотив е, че искат историята да се запази във времето, а не да изчезне, след като по цял свят подновят играта.

Тук идва най-важният въпрос: колко още ще продължи тази популярност?

Разбира се, нормално е да се очаква, че веднъж щом заиграят грандовете и феновете ще забравят за Висшата лига на Беларус. Дали? Защото не е изключено мнозина да си спомнят кое първенство е било опора в най-трудните моменти.

Това е тайната на тази игра - няма значение дали ще гледате футболисти за милиони или играчи, които все още не могат да се наложат като европейска футболна сила - важното е да играят с желание. А в този случай - въобще да играят!

А и сега можем да си представим сценарий, в който Слуцк пробие в европейските турнири, тогава ще видим вероятно армада от фенове, които не биха пропуснали възможността да подкрепят един от най-коравите футболни отбори! Ренесансът на Беларус ще продължи и в бъдеще, особено за международните фенове.

Не трябва да забравяме, че спортът обича странните традиции и суеверия - никой не иска да излиза на корицата на Sports Illustrated в началото на сезона, някои атлети си пускат брада и не я бръснат и още много други.

Защо лигата на Беларус да не се превърне в необходимо изживяване и занапред? Времето ще покаже, но няма да е чудно да се запази някаква немалка част от зрителския интерес!

Рекламна публикация