След над 60 години и едва за втори път в своята история, националният тим на Швеция ще бъде воден от чужденец.

Това ще бъде легендарният нападател на съседна Дания - Йон Дал Томасон, който официално зае поста.

Томасон има 112 мача и 52 гола за Дания, участвал е на четири големи форума с родината си, а на Евро 2004 освен във вратата на България, дни по-късно той вкара два гола и на Швеция в нашата предварителна група.

Датчанинът със сигурност не бе от най-долюбваните фигури в Швеция предвид футболното съперничество между двете страни, но той си изгради сериозни име на треньор, след като изведе местния Малмьо до две поредни титли през 2020-а и 2021-а.

Именно тази негова работа в шведския футбол е била водеща причина да му бъде предложен селекционерския пост, като Томасон ще се превърне в едва втория чужденец след Джордж Рейнър, който го заема.

Това е човекът, който Швеция до финала на домашния Мондиал през 1958-а, загубен с 2:5 от Бразилия.

Британецът се превръща в първия чужденец и един от едва двамата до ден днешен, които извеждат чужда страна до финал на Мондиал. Освен него това е правил Ернст Хапел с Нидерландия през 1978-а.

Във всеки един останал момент от вече 126-годишната история на шведския национален тим, селекцията е била водена от местен селекционер.

С Яне Андерсон обаче Швеция пропуска втори пореден голям форум. След провала в квалификациите за Мондиал 2022, страната шокиращо ще остане зад борда и на Евро 2024, което доведе до промяната.

Историческа криза на шведите, за които най-близкия възможен форум е Мондиал 2026. Това са минимум шест години без голям форум, което е най-дългият период от 80-те насам.