Фалшификациите на възрастта в африканския футбол отдавна са се превърнали в огромен проблем, а поредният сериозен скандал гръмна в националния отбор на Камерун до 17 години.

След направени тестове стана ясно, че 21 от общо 30 юношески национали са по-стари, отколкото се представят и се водят официално по документи. Всички изловени играчи веднага са изгонени от представителния тим, потвърдиха официално от местната федерация.

Още през лятото футболната федерация на Камерун привика 44 играчи от осем различни клуба за изслушване за предполагаема измама на възрастта или самоличността, като президентът на футболната федерация Самуел Ето'о искаше да изкорени проблема в централноафриканската държава.

Ето'о обаче претърпя нов неуспех в опитите си да осуети кризата с възрастовите измами, след като мнозинството от играчите, избрани за тазгодишния турнир на UNIFACC, в който играят отборите до 17 години на страните от Съюза на футболните федерации на Централна Африка, бяха дисквалифицирани.

За да се установи на каква възраст са въпросните момчета, се използва метод, при който се прави ядрено-магнитен резонанс на костите на китките.

"Камерунската футболна федерация информира обществото, че като част от подготовката за турнира UNIFACC 21 играчи от 30-те трениращи в момента са се провалили на тестовете", се казва в изявлението на федерацията, a още по-куриозното е, че именно Камерун е домакин на надпреварата.