Най-свирепото и трудно за опазване дерби на планетата се завръща в пълния смисъл на думата в неделя вечер, след като властите в Аржентина разрешиха четвъртфиналната елиминация Ривер Плейт - Бока Хуниорс да се играе на неутрален терен, при фенове и на двата отбора.

Срещата е от 21:30 ч наше време на 21 април, а за място определиха стадион "Марио Кемпес" в Кордоба. 57-хилядната арена ще бъде разделена на две половини, като билетите за клубовете са поравно.

Това е първи случай от 2012-а, в който на Суперкласико на аржентинска територия ще има публики и на двата вечни съперника.

В началото на 2013-а в страната влезе в сила закон да няма гостуващи агитки, след като привърженик на Ланус загина преди мач срещу Естудиантес. Това бе поредната смърт, причинена от ужасяващи сблъсъци на фенове в Аржентина и мерките бяха наложителни.

Форматът на Лига професионал тази пролет обаче сблъска Ривер и Бока още на четвъртфинал, в един мач на елиминация.

Първоначално по програма той трябваше да е на стадиона на Ривер, който е по-високо в ранкинга от сезона и би следвало да има домакинско предимство. Но клубовете се съгласиха на неутрален терен и две публики, защото ако бе останало първоначалното решение, на "Монументал" нямаше да има инчаси на Бока.

Двата вечни врага на аржентинския футбол се срещнаха и във финали за Копа Либертадорес през 2018-а, когато заради безредици реваншът на стадиона на Ривер бе отменен.

И преместен впоследствие на "Сантяго Бернабеу" в Мадрид, където сред 80-те хиляди фенове имаше такива и на двата тима.

Но на аржентинска територия дерби с две публики не е имало от есента на 2012-а.