Четвъртфиналният мач между домакина Камерун и Коморските острови от турнира за Купата на Африка се превърна в смъртоносен за поне осем фенове в понеделник вечер.

Поради пандемията и ограничителните мерки, на стадион "Олембе" в столицата Яунде трябваше да бъдат допуснати само 80% от капацитета, който е 60 хиляди.

Става ясно, че 50 хиляди души са се опитали да влязат през входовете и на един от тях се е получило струпване, което е погубило живота на осем души (по информации от тази сутрин), а други 40 са били настанени в болница с наранявания. Някои от тях са в тежко състояние.

Сред починалите има и дете, твърди журналистката Леокадия Бонгден, която каза пред местен тв канал, че е видяла списък с жертвите дотук.

Хората са били смачкани от тълпата, опитваща да влезе във вече пълния сектор.

А входът е бил затворен от охранителите на стадиона, което е направило трудно оттеглянето на струпалата се голяма група фенове отпред.

Губернаторът на централния регион в Камерун информира, че може жертвите да се увеличат, тъй като някои от ранените са в много тежко и дори "отчайващо" състояние.

Иначе двубоят завърши с победа 2:1 за домакините.

Снимка: AP/БТА