Христо Стоичков даде интервю в Аржентина, като темите не бяха една и две. Но основната бе лесно предвидима.

Отношенията на българската легенда с най-големия мит на местния, а и вероятно на световния футбол - Диего Армандо Марадона. Десетката си отиде от света преди почти две години, малко след като навърши 60.

Стоичков е в Южна Америка на обиколка за интервюта с други велики фигури във футбола, като вече мина през Бразилия (Ромарио, Бебето, Ривелиньо и т.н.), а в Буенос Айрес се срещна с уругвайската легенда Енцо Франческоли.

Камата не пропусна да посети дома на Диего, както и едно от местата за почит към него в аржентинската столица, осеяно със снимки и никога не останало без свещи и цветя след кончината на Марадона.

"Чувствам вина понякога за Диего - казва в интервюто Христо. - За това, че не успях да го разделя от лешоядите, което бяха накацали около него. Ние имахме силно приятелство. Мислех си, че мога да направя нещо и, да, усещам някаква вина.

Гневеше ме фактът, че те са около него - тези хора в костюми и вратовръзки, които изобщо не се интересуваха от здравето му.

Бяхме в контакт с него до 2016-а, имах всичките му телефонни номера. Говорехме... Последният случай бе през февруари 2016-а, той ми се обади за рождения ми ден. След това никога не успях да говоря лично с него.

ишехме си съобщения отвреме навреме, но не успях да говоря. Когато се обадех той или спеше, или си почиваше, или се разхождаше... други хора отговаряха.

Виждал съм го да страда много. Нека почива в мир!"

Христо и Диего имат силно приятелство от годините, в които Марадона играеше в испанския Севиля (началото на 90-те), а Стоичков бе мегазвезда в Барселона.

Именно българинът бе един от малкото европейски играчи, поканени на бенефиса на аржентинеца в Буенос Айрес през 2001 г.