Португалия проклина съдбата и ужасния малшанс на Жоао Феликс, който единствен изпусна дузпа при отпадането срещу Франция на четвъртфинал (0:0, 3:5).

Без да загуби в 120-те минути на драма и много добри положения и за двата отбора, съставът с Кристиано Роналдо е елиминиран. А за 39-годишния лидер и суперзвезда това вероятно е краят в националния отбор.

Разбира се, това е Кристиано - ако играе на Мондиал 2026, не бива да сме шокирани. Но все пак далеч по-логично е това да не се случи.

"Тъжен край на двама големи бойци", пише "А Бола", а заглавието е илюстрирано ясно със снимка на прегърнатите и плачещи ветерани Пепе и Роналдо. Бранителят игра като лъв на 41 години, оборвайки логика и закони на физика и анатомия.

"Имаше нещо обаятелно в това отпадане - твърди "А Бола". - Португалия имаше харизма и чар дори при сбогуването си с турнира. Отпадаме с дузпи, но играхме силно и всеки видя какво сърце има този отбор.

Талант, солидност и здрава битка - той има всичко. За съжаление, това не стигна. При дузпите се надявахме отново на "Свети Диого" (вратаря Коща, който спаси три срещу Словения), но този път не се случи."

Роналдо не е обявил още решението си дали остава или се оттегля от тима, призна на пресконференцията си Роберто Мартинес, селекционерът на португалците.

"Не е време за такива решения, нито пък сме говорили по темата - каза испанецът. - Сълзите му са болезнени за мен. Разочарованието ми е голямо, а когато видиш мъже като Пепе и Кристиано да плачат... Това е наистина трудно за преглъщане.

Не знам и какво е моето бъдеще, никой не мисли за това сега. Просто сме много, много разочаровани. Нека ме критикуват колкото искат, приемам го. Отборът обаче се представи чудесно."

А критиките към Мартинес идват отвсякъде, най-вече за това, че Роналдо непрестанно бе на терена в петте мача, въпреки че влиянието му върху играта бе пренебрежимо малко.

"Нелепо е, след като имаш толкова опции на скамейката - коментира бившият английски национал Дани Мърфи за BBC. - Роналдо е легенда, но вече не е във формата, която имаше на 29.

Просто можеше да бъде използван като резерва за 30 минути, защото щеше да е свеж и далеч по-опасен."

Статистиките на Кристиано на турнира не са никак в унисон с тези от цялата му кариера. Това е първото голямо първенство (11-о за него след 6 европейски и 5 световни), на което не отбелязва гол.

А отправи 23 удара към вратите на съперниците в петте мача. По този показател е номер едно на Евро 2024. 23 удара, но - нула гола.