Дългогодишният собственик на футболния Левски - Тодор Батков, коментира актуалните теми около столичния клуб и българския футбол като цяло.

Той бе гост в "Денят започва" по БНТ, като призна, че за времето си като собственик на Левски е инвестирал около 46 милиона лева в клуба.

Именно под негово ръководство клубът изживя едни от най-успешните си години, последвани от 12 години без трофей и доста тежка настояща ситуация. Левски все още е в доста тежко финансово състояние. Положението не е по-добро и в спортно-технически план, защото клубът е в борабта за оставане в Първа лига.

Тодор Батков също така разкритикува хората в БФС и постоянното им отлагане на Конгреса за избо на нов президент. Той определи като несериозно поведението на хората, управляващи футбола ни.

"Не мога да си представя да издържам отбор в тази ситуация на пандемия. Не ми се мисли какво му е на господин Сираков и как изобщо се справя с Левски.

Единственото хубаво за клуба в последната година е, че се изясни ситуацията около собствеността. Тя е безспорна.

Видяхме и нещо уникално в историята на българския футбол. Видяхме публиката на Левски каква любов и привързансот демонстрира. С десетките си акции те събраха над 4 милиона лева, което е нещо невиждано до този момент в България.

Може би третата добра новина е, че се разчистиха много от хората с високи заплати и съмнителни качества.

Отборът обаче играе слабо, немотивирано, без концентрация. Не мога да си спомня година, в която Левски да се бори за оставане в Първа лига. А ситуацията в моента е точно такава. Това не е крах, защото Левски го е имало и ще го има, но ситуацията е тежка.

Искам да видя повече български играчи. Младото поколение тъкмо тръгна да играе и получи шаносве, но виждаме в момента, че повечето юноши отново се озоваха на пейката.

Аз не се сърдя на никого, широко скроен човек съм. Каквото можах, направих за Левски. Дадох всичко от себе си и не предадох клуба в нито един момент.

Да, със сигурност съм направил грешки, няма как, но всеки мой ход е целял доброто на клуба.

Всичките ми усилия все пак бяха възнаградени, съдбата се усмихна. Изживяхме страхотни успехи и незабравими мачове.

Инвестирал съм към 46, 47 милиона в клуба, но изобщо не съжалявам.

В онзи момент обаче бях изградил добър бизнес модел в клуба. Все пак печелехме от билети, от продажба на футболисти, а и от участието ни в Европа.

Наско Сираков не трябва да къса връзката с феновете. Трябва да бъде по-разумен в селекцията и да дава път на младите футболисти. Пожелавам успех и на другите собственици. Гриша Ганчев не трябва да се отказва, защото ЦСКА е марка за българския футбол.

Като замисъл и концепция Лудогорец е бизнес модел, но поради ниското ниво в България, съм убеден, че Кирил Домусчиев е на минус и всяка година вади пари от собствения си джоб. Все пак говорим за клуб, който няма фенове. И 20 пъти да станат шампиони, няма как да печелят от маркетинг.

Това, което се случва в БФС не е нормлано. Нека си направят Конгреса и да се изибра нов президент.

Хората в Нидерландия направиха избори с 80% активност, а ние тук се оправдаваме с пандемията. Просто това не е сериозно".