Гарет Саутгейт днес е героят на Англия след историческата победа над Германия, която е първа за страната на голямо първенство над най-омразния съперник от 21 години.

Лично за треньора успехът е още по-сладък - Саутгейт бе човекът, изпуснал дузпа при решаващите удари след продълженията на Евро 1996, когато германците отстраниха "трите лъва" на полуфинал.

Именно това е моментът, формирал кариерата на Саутгейт и останал като най-паметен в нея.

Вчера обаче треньорът изживя своето лично отмъщение, а милиони излязоха по улиците да празнуват - победа над Германия на футбол наистина е национално събитие в Англия.

"Излязохме с мисълта да сме солидни и стабилни, защото знаехме къде те могат да са силни - каза селекционерът на англичаните. - Затова и съставът, колкото на мнозина да се е струвал с дефанзивна идея, всъщност бе с мисъл за стабилност.

Да, рискувах.

Снимка: AP/БТА

Имах едни 11 в главата си в събота, други в неделя и трети - в понеделник. Пуснах тези, които смятах, че ще свършат работата най-ефективно. Зад мен на скамейката има още 15 играчи от световна класа, което е невероятен лукс. И резервите помогнаха много.

Знам, че ако бяхме загубили, пресата и феновете щяха да ме искат мъртъв. И аз щях да съм мъртъв. Но рискът се оправда и спечелихме."

Саутгейт бе критикуван, защото нито един от тримата му най-градивни и разнообразни играчи в атака - Джак Грийлиш, Мейсън Маунт и Фил Фоудън, не бе на терена като титуляр.

И въпреки това тактиката сработи, Англия напълно обезличи Германия и е на четвъртфинал, като остава един от двата отбора, които още не са допуснали гол. Другият е Италия.

Телевизиите показваха цяла вечер празненствата из страната, а на "Даунинг Стрийт" 10 премиерът Борис Джонсън гледаше мача на екран в градината. Малко след края той написа в Туитър: "Всички сме зад вас! Донесете трофея у дома!".

На трибуните на "Уембли" имаше 44 000 фенове, сред които и принц Уилям, който мощно се израдва на головете на Стърлинг и Кейн. Известен като голям фен на футбола, и той не криеше емоциите си.

Медиите се обединяват около ключовата дума "мечта". Защото, когато в потока ти към финала са останали Украйна, Чехия и Дания, елиминирал си германците и си домакин на полуфиналите и финала, би следвало да си свободен да мечтаеш.