Турция отправи благодарност към света за ръката, подадена в ужасно трудния за страната момент.

Стадионът в Трабзон се превърна в нещо като храм, като лечебница поне за душевните рани на южните съседи, но и като отворено послание към света.

Преди мача Трабзонспор - Базел (1:0) в Лигата на конференциите, на трибуните на арената край Черно море се появиха транспаранти с имената на градовете, сринати от най-силните трусове. Видяха се Хатай, Малатия и други.

След това се появи и хореографията със спасител, който държи в ръцете си живо дете.

Снимка: AP/БТА

Ръка, здраво стиснала турското знаме - като символ на силата в трудния миг, също се виждаше на рисунката. А на каската на спасителя грееха 20-ина национални знамена на други страни. Включително това на България - високо и на видно място.

Родината ни изпрати спасителни екипи и помощ към Турция, което не е пропуснато в опита на феновете в Трабзон да благодарят на онези, които са се отзовали на апела за подкрепа.

Флаговете на Русия и Украйна - две воюващи от година държави, също се виждат на каската с фенерчето, централна за хореографията-благодарност. Символично - солидарност в името на човещината, независимо от политиката.

И още един детайл от Трабзон.

Снимка: AP/БТА

Агитката на домакините развявяше знамена на Фенербахче, Галатасарай и Бешикташ - големите врагове на отбора на терена. Грандовете дариха огромни суми за градовете, нуждаещи се най-силно от помощ.

И това е жест, който не се вижда никак често - да вееше флага на съперника, защото има и по-важни неща от футбола...

На огромният транспарант, който се видя заедно с рисунката на спасителя с детето, пишеше: "Заедно ще излекуваме раните си".

Пак послание, отправено и към турския народ, но и към всички, които му помогнаха в този ужасен момент.

Снимка: AP/БТА

БТА

БТА