Европейската футболна централа УЕФА удължи наказанието на руските клубни отбори, стана ясно след официално съобщение.

Наказнието няма крайна дата и е до второ нареждане, като на този етап Русия остава зачеркната от футболната карта. Причината е ясна за всички - войната в Украйна, а новото решение е без право на обжалване.

Още в първите дни на руската инвазия в страната, УЕФА взе решение да изхвърли националния тим на Русия от баражите за Мондиала в Катар.

Наказания отнесоха всички юношески, младежки гарнитури и женски отбори на страната, а УЕФА изхвърли и единственият все още останал руски тим в евротурнирите по онова време - Спартак (Москва).

Въпреки всички санкции руският шампионат продължи по план, а през изминалия уикенд хегемонът в последните години Зенит спечели титлата.

Тимът от Санкт Петербург обаче няма да има шанса да бъде част от Шампионска лига през следващия сезон, каквото право му се полагаше. След решението вече и битката за останалите челни позиции тотално се обезсмисли, защото руски евроучастник няма да има.

Освен това УЕФА категорично отхвърли възможността Русия да кандидатства за домакин на Европейските първенства през 2028-а и 2032-а, каквито намерения самите руснаци изразиха.

Удължаването на забраната ще нанесе огромен удар върху руския спорт, защото освен колосалните финансови загуби, които към момента отборите търпят, липсата на евротурнири ще направи футболният елит на страна доста непривлекателен за чуждестранните звезди.

Освен това е ясно, че поне през следващия сезон грандовете на страната няма да са в състояние да плащат колосални заплати на големите имена.

Големият печеливш от получилата се ситуация ще се окаже бъдещият шампион на Шотландия. Един измежду Селтик и Рейнджърс ще заеме мястото на руския шампион директно в групите на Шампионска лига и няма да има нужда да играе квалификации.

Също така националният тим на Русия автоматично зае последната позиция в своята група от започващия след месец турнир Лига на нациите.

Сборная бе в компанията на Исландия, Израел и Албания, като позитивната новина за трите му съперника е, че нито един от тях няма да изпадне в по-долна група.