Деветте отбора, които първоначално се включиха в проекта за Суперлигата, но след това я напуснаха, ще бъдат наказани от УЕФА. От европейската централа обявиха решението си официално, а то засяга Арсенал, Челси, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и Тотнъм от Англия, Интер и Милан от Италия, както и Атлетико (Мадрид) от Испания.

Срещу останалите три клуба, които все още държат на новия проект, Реал (Мадрид), Барселона и Ювентус, ще започнат дисциплинарни процедури.

Деветте разкаяли се тима се съгласиха да дарят общо 15 милиона евро, които ще бъдат използвани за детско-юношески футбол. Реалното им наказание обаче ще бъде глоба в размер на 5% от приходите им от европейските клубни турнири за един сезон.

"Обявените мерки са сериозни, но нито една от финансовите санкции няма да бъде задържана от УЕФА. “Всички пари от глоби ще бъдат реинвестирани в младежкия и масовия футбол в местните общности в цяла Европа, включително Великобритания.

Тези клубове бързо разпознаха грешките си и предприеха действия, за да демонстрират своето съжаление и да поемат ангажимент към европейския футбол.

Същото обаче не може да се каже за клубовете, които продължават да участват в така наречената Суперлига. УЕФА ще се занимава с тези клубове впоследствие", каза Александър Чеферин, президент на УЕФА. 

Всеки един от тимовете също така е приел, че ще бъде глобен със 100 милиона евро, ако отново се включи в подобен проект извън егидата на УЕФА.