Дисциплинарната комисия на УЕФА се произнесе по расисткия скандал, прекъснал мача между ПСЖ и Истанбул Башакшехир от групите на Шампионска лига.

Припомняме, че в 16-ата минута на играния в началото на декември мач, румънският четвърти рефер Себастиан Колтеску използва думата "negru" (черен), визирайки камерунския помощник треньор на гостите Пиер Уебо.

Думичката бе използвана в разговор между четвъртия и главния рефер, като със сигурност не е имала за цел да обиди никого, но вероятно румънското "negru" бе объркано с обидното английско "nigger".

Това отприщи сериозни скандали, опит за саморазправа с рефера и в крайна сметка отлагане на мача, който бе доигран на следващия ден с различна съдийска бригада.

Три месеца след въпросния мач, УЕФА се произнесе и спря правата на Себастиан Колтеску до края на сезона. С оглед на факта, че той така и не свири мач след онази декемврийска нощ, наказанието му ще е с обща дължина от над 6 месеца. Освен това той, заедно с останалите рефери от въпросната вечер ще трябва да преминат курс, насочен срещу расовата дискриминация.

Като мотив за наказанието УЕФА посочи, че Колтеску е нарушил задължението си да се държи по подобаващ начин по време на европейски мач.

Румънецът обаче не е обвинен в расизъм. Дисциплинарната комисия към УЕФА заключи, че думата "negru" не е използвана с цел обида. При наличието на двама бели и един цветнокож човек на едно място, каквато бе ситауцията тогава, думата е използвана за посочване на този с различен цвят на кожата, без да се цели обида.

Европейската футболната централа дори обмисля да започне курсове за всички международни рефери, с които да им помага да подбират по-добре думите си в критични ситауции, защото разликата в езиците понякога може да доведе до подобни ситуации.

Мнозина сметнаха наказанието на Колтеску за нелепо, защото УЕФА признава, че той не е обидил никого на расистка основна, но все пак бе измислена друга прична за наказание.

Едва ли мотивът за неприличното поведение е основателен, защото в настаналта суматоха Колтеску със сигурност бе най-смутеният и по никакъв начин не е прекрачил правилата.

Най-буен бе точно "обиденият" Пиер Уебо, който отнесе един мач наказание заради неспортсменско поведение.