Европейската квалификация между България и Унгария ще се играе в София. Това обяви Унгарската футболна федерация на официалния си сайт, а около 30 минути по-късно решението бе потвърдено и от БФС.

Двубоят в крайна сметка ще се играе на "Васил Левски" от 19 часа, какъвто бе първоначалният план, но с разликата, че трибуните ще останат затворени за фенове.

Цялата сага започна преди седмица, когато БФС и СДВР писаха писмо до УЕФА, а европейската централа одобри преместването на мача в Пловдив заради опасноста от ексцесии заради готвения протест срещу ръководителите на родния футбол.

Драмата обаче стана пълна, когато Община Пловдив забрани провеждането на мача на "Христо Ботев" заради стрителните дейности по изграждането на козирката, които се извършват в момента.

Така късно снощи се появи опцията Кърджали, която обаче бе възможна само през куп компромиси от страна на УЕФА заради отдалечеността на града от летище и критерии, на които "Арена Арда" не отговаря напълно.

В крайна сметка цикълът се завъртя напълно и отново мачът идва в София и в предварителния си част от 19 часа.

По трибуните зрители няма да има, но с оглед връщането на мача в столицата, по всяка вероятност първоначално насроченият фенски протест ще се състои, но не на трибуните, а около стадион "Васил Левски".

 

Ето какво написаха от БФС:

"След безпрецедентното решение на община Пловдив да наруши предварителното споразумение за използване на стадион "Христо Ботев" и да даде отказ на националния отбор на България да проведе следващия си мач от европейските квалификации на съоръжението, и последвала комуникация между всички заинтересовани страни, в т.ч. държавните власти, днес УЕФА разпореди двубоят между България и Унгария да бъде изигран на Националния стадион "Васил Левски" в София на 16.11.2023 година от 19:00 часа при закрити врата.

Решението на европейската централа е базирано на актуално становище на СДВР, която се ангажира с опазването на обществения ред преди, по време и след края на срещата. Изразената позицията на СДВР е въз основа на промяна на обстоятелствата - решението на УЕФА за недопускане на публика на стадиона.

Предвид гаранциите за обезпечаване на реда от страна на столичната полиция, мачът ще се проведе на Националния стадион "Васил Левски"."