В Унгария продължават да недоумяват на случващото се у нас и цялата драма около предстоящата евроквалификация.

Само преди седмица това трябваше да е един празник за унгарския футбол, в който маджарите да вземат поне точка в София и пред 2500 свои фенове да празнуват класирането си за трето поредно Европейско първенство.

Но нещата претърпяха купища обрати, а последните новини са, че мач няма да има дори и в Пловдив, като последния и непотвърден вариант е Кърджали.

В Унгария следят непрестанно случващото се и веднага реагираха на поредната готвена промяна, като реакциите отново не бяха положителни.

Най-авторитетното спортно издание в страната - "Nemzeti Sport" веднага алармира, че Кърджали има огромен проблем от логистична гледна точка.

Изданието подчертава, че не само в Кърджали няма летище, но и най-близкото летище всъщност изобщо не е близко.

По правилник на УЕФА, международен мач трябва да се играе в град с летище на 90 минути път с автобус.

Това в Пловдив е на 92 километра, а шофирането с максимално разрешената скорост отнема достигането на "Арена Арда" за малко над 90 мминути, заради което УЕФА все пак ще трябва да прави лек компромис.

Вторият най-близък вариант е летището в Кавала, което е на 155 километра, или на два часа път.

Същото издание публикува и друг материал, в който се съмнява дали "Арена Арда" изобщо отговаря на стандартите за подобен мач.

Да, стадионът посрещна двубоят между Арда и израелския Апоел Беер Шева преди няколко години, но изискванията за началните кръгове в европейските клубни турнири са далеч по-леки от тези, на които подлежат стадионите за мачове между национални тимове.

Именно заради това унгарците пишат, че провеждането на мача в Кърджали ще е възможно и с доста сериозен компромис от делегата на УЕФА, който ще трябва да одобри съоръжението.

Разбира се, вариантът Кърджали все още не е обявен официално, но на този етап това изглежда най-вероятната локация на сблъсъка.

Снимка: fcarda.bg