Един от най-титулуваните футболни треньори на България Георги Василев бе избран за почетен гражданин на Велико Търново. Това реши с гласуване на днешната си сесия общинският съвет в града.

Номинацията на 77-годишния Василев бе внесена преди месец от инициативен комитет, начело с футболния клуб Етър.

В списъка са и големи имена от спорта в региона като Красимир Балъков, Бончо Генчев, Илиян Киряков, Стоян Петров, Георги Велинов, Георги Цингов...

Връчването на званието Почетен гражданин на Георги Василев ще стане на 22 март - Деня на Велико Търново.

Генерала, както е наричан Василев, спечели титлата за града и клуба Етър през 1991 г., която е единствена в историята. Преди това той играе 12 сезона с екипа на тима като футболист.

Наставникът изведе до злато в първенството грандовете ЦСКА и Левски, а направи страхотни неща и в Германия - изведе третодивизионния тогава Унион (Берлин) до финал за Купата на страната.

"Не може да не ме радва това голямо признание - коментира новината Василев пред сайта на Етър. - Благодаря на всички, които ме номинираха, и на тези, които са гласували. Те са решили, че моето дългогодишно присъствие и животът ми във Велико Търново не са минали случайно. Гордея се.

Пътят ми в този град не е бил напразен и хората явно са оценили това. От 1969 година живея и работя тук, идването ми тук се превърна в професия, завършване на универститет, създаване на семейство. Повече от 22 години съм бил изцяло свързан с Етър.

Непрекъснато са ми задавали въпроса: Къде се чувстваш най-добре и кое е най-близко до сърцето ти? Моят отговор винаги е бил съвсем прост и конкретен: Аз съм преди всичко етърец и свързан с Велико Търново."