Прахосничеството на клубовете от Висшата лига застрашава финансовия баланс в целия европейски футбол. Това се оплака президентът на испанската Ла Лига Хавиер Тебас, след като английските грандове изляха рекордни пари за нови попълнения през зимния трансферен прозорец.

Става въпрос за невижданата досега сума от 815 милиона паунда по време на януари. Или с близо 90 процента повече от предишния рекорд от 430 милиона паунда през 2018 година и почти три пъти повече от предишния януарския трансферен процорец - 295 милиона паунда.

Рекордът за целия сезон вече бе подобрен от 1,92 милиарда паунда, изразходени през лятото, като границата премина 2 милиарда за първи път до потенциалните 2,8 милиарда - нова най-висока сума в историята.

Челси, с новите собственици, представяни от Тод Бьоли, продължава да води на пазара с привличането на световния шампион с Аржентина Енцо Фернандес от Бенфика, подобрявайки британския трансферен рекорд с похарчените 106,8 милиона паунда.

В последните сезони се превърна в тенденция английските отбори да превъзхождат с много останалите в Европа дори тези от т.нар. топ 5 първенства като Испания, Италия, Франция и Германия.

Пръв глас срещу това надигна президентът на испанската Ла Лига Хавиер Тебас, според когото има сериозна опасност от изкривяване на европейския футболен финансов модел и рухване на досегашната система. Тебас призова за спешна намеса от УЕФА, за да се въведе ред.

"Четем за силата на Висшата лига, но нещата изобщо не са такива, каквито изглеждат. Това е първенство, в основата на което стоят милионери, които финансират загубите на клубовете, защото нормалните им приходи не са достатъчни. Британският пазар е допингиран пазар. Повечето от клубовете получават икономически допинг. През тази зима Челси направи почти половината от разходите за нови попълнения. А първенството загуби милиарди лири през последните няколко години. Според нас това е измама, която повлича надолу останалите първенства. Искаме УЕФА да въведе нов икономически регламент, който не позволява на акционерите да харчат повече от определени суми", заяви Тебас.