Уелският клуб Суонзи, който е част от английската футболна система, намери нов начин за борба с расизма.

Както добре знаем, клубовете на Острова са изключително активни в битката си с расовата дискриминация, като освен традиционното коленичене преди мачовете, всеки клуб е ангажиран с редица социални инициативи в тази насока.

В Суонзи обаче предприеха странен ход, като спират дейността си в социалните мрежи, препоръчаха и на своите играчи да го направят.

Именно заемащият четвъртото място в Чемпиъншип отбор бе в центъра на повечето расистки скандали във футбола напоследък.

Причината бе в серията от обидни съобщения, които някои от цветнокожите играчи на отбора получаваха в социалните си мрежи от гневни фенове. Обидни коментари чрез фалшиви профили се появиха и под някои от постовете на официалната страница на клуба във Фейсбук и Туитър.

Именно заради това от Суонзи днес официално обявиха, че в опит да спрат езика на омразата и да демонстрират твърдата си позиция срещу расизма, спират да публикуват каквото и да е съдържание в следващата седмица.

Освен това всеки футболист и служител на клуба от едноименния уелски град е призован да се въздържа от каквато и да е активност в социалните мрежи.

Проблемът с обидните съобщения не засегна само Суонзи, но там бе най-масов. Още клубове на острова се оплакаха, че техни играчи са обиждани на расистка основа.

Преди няколко седмици пък легендата Иън Райт спечели делото срещу 16-годишен ирландски младеж, който му пращаше емотикони с образа на маймуна в Инстаграм. Младежът обаче бе само порицан от съда в Дъблин, което предизвика гнева на легендарния нападател на Арсенал и Англия.