Есента дойде и е време да подновим поредицата "Game ON". В нея редица популярни български футболисти, актьори и музиканти вече приеха предизвикателството да играят "един на един" срещу Деян Веселинов в двубой под формата на видео игра на конзола. Днес е ред на един човек на изкуството, познат с творбите си по целия свят, а повече за него ще разберете във видеото с епизод 13 от "Game ON"!

Станислав Трифонов - NASIMO е истински български шампион! Не, той не се занимава със спорт, но неговата работна дисциплина прави тази аналогия между човек на изкуството и спортист напълно допустима. Роден и израснал в Търговище, NASIMO отдавна е надскочил българските граници с това, което умее най-добре - да рисува! Художник, графити артист, някога и скейтър, Станислав е сред хората, които правят точно това, за което са призвани. През последната година той прави големи и важни крачки както в личния, така и в професионалния си живот. Само предни няколко месеца, той излезе от отбора на ергените.

"Направихме много малка сватба. Събрах само най-близки и приятели. Оженихме се в Стара Загора. Не обичам прекалено големите събития." - разказва NASIMO и с това приключва темата за промените в личен план. 

Година и половина след началото на пандемията от COVID-19, Насимо гледа с рядко срещан оптимизъм към бъдещето. Независимо, че хотрата на изкуството бяха сред най-ощетените след здравните работници и хората на първа линия. NASIMO е намерил чисто философски друга гледна точка.

"Годината за мен беше доста добра. Мисля, че всичко, което идва в света, така или иначе ще е за наше добро. Всичко е въпрос на нагласа как ще приемем нещата. С тази пандемия, например, нещата се изместиха и изкуството и пазарът му стана виртулен. Влизаме в дигиталния свят. Даже за художниците е много по-добре, защото изкуството ни отива на блокчейн технологията и с NFT пазара можем да спечелим повече, отколкото ако делим 50/50 с една галерия."

Станислав има няколко страсти, свързани със спорта, но нито една няма общо с футбола. Като тийнейджър обича да кара скейтборд, но признава, че са минали години, откакто последно е карал. 

Източник: River Park Sofia

Повлиян от своята съпруга, той открива йогата, за която казва, че му помага едновременно в две насоки. Естествено, чисто физически след часове рисуване на стенопис, натоварването на кръста, раменете и гръбнака дава своето отражение, а освен това упражненията по йога му дават стабилност и мир по отношение на менталното здраве. От рано обича и автомобилите, затова и решаваме, че неговият двубой - предизвикателство ще бъде с автомобилна игра на конзола.

"Първата ми кола беше подарък от баща ми. Българско Рено. После ѝ разказах играта, защото едно време шофирах много лудо. Карал съм я даже и на две гуми. Сега вече съм улегнал и не правя глупости."

Дори само името на изложбата на NASIMO - "Животът е училище", дава отправна точка именно към житейските уроци, които той е събрал през годините. Докато държи и модерния джойстик и разбива водещия, Станислав си спомня с усмивка за детските години в Търговище.

"Едно време нямаше такива игри и джойстици. Постоянно бяхме навън и си измисляхме всякакви наши игри и забавления с подръчни средства. Аз живеех точно до гората и с моите приятели ежедневието ни минаваше там. Днес може да се каже, че от аналогов живот, минахме на дигитален."

Родителите на Станислав забелязват таланта му от рано и го подкрепят с курсове по изобразително изкуство. По-късно го пращат и да чиракува, което и до днес вярва, че е било с ключова роля в изграждането му като артист.

"Подготвях по 10 пана за един художник, който правеше пейзажи тип халтура. Накрая той само оформяше детайлите, подписваше ги и хайде към магазина. Това обаче ми беше много важна практика, която повечето от днешните млади художници искат да пропуснат. Искат да скочат директно на ниво галерия. Пропускат най-важните етапи. "

От доброто скромно дете, което обича да си рисува само вкъщи, NASIMO преминава и през своя "хулигански" период, когато е на 15. Той съвпада с популяризирането на графити културата у нас през 90-те. Спомня си първата "бомба", която представлява надписа "skate or die" на лятното кино в Търговище. Тогава вече родители и роднини се опитват да го разубедят, но без успех. Следват още много "бомби", преследвания от органите на реда и истории, които и до днес той си спомня с усмивка и разказва във видео епизода. Там ще видите и немалка част от неговите изключителни проекти, които само ни показват, че "играта" на NASIMO е намерила своя пълен кръговрат. От човек, който е преследван и сочен с пръст, до артист, който несъмнено прави света около нас по-красив!

Снимка: ©nasimo.org