Иран и отношението към жените там отново се превърна в световна тема, а това този път може да се отрази не само на реномето на страната, което и без това не е особено високо, но и на участието на националния тим на Световното първенство.

Множество организации пуснаха сиганли до ФИФА, а централата обеща да разгледа случая с около 2000 жени, които останаха извън Националния стадион в последния квалификационен мач на персите.

Това се случи преди двубоя срещу Ливан, в който Иран отпразнува осигуреното преди повече от месец класиране на Световното първенство.

Макар страната да направи няколко показни акции с пускането на жени на стадиона в последната година, явно половото разграничение на спортните мероприятия отново влезе в сила, защото 2000 жени с предварително закупени билети останаха извън стадиона.

Охраната просто отказваше да ги пусне без никаква друга причина. Единствената им "грешка" бе, че са жени.

ФИФА веднага бе алармирана за случилото се, а много световни организации призоваха за изхвърлянето на Иран от Мондиала.

Едва ли обаче може да очакваме подобно нещо, защото отношението към жените не е много по-различно в друга класирала се страна - Саудитска Арабия, както и в самата държава домакин Катар.

Снимка: Getty images

Най-силни в призивите за изхвърляне на Иран бяха медиите в Италия, които повярваха, че подобно решение може да доведе до служебното им включване като страната с най-висок ранкинг, която не успя да намери място на Мондиал чрез квалификациите.

Това вероятно ще си остане само неосъществен блян за италианците, защото дори да стане чудо и отборът на Иран да бъде изхвърлен, то по-скоро някой азиатски тим ще го замести.

Иначе жалби за преиграване на решителните квалификационни сблъсъци пуснаха от Алжир и Египет. Действия, които най-вероятно също ще останат без последствия.

Претенциите на Алжир са за груба съдийска грешка, която доведе до гол за Камерун в решителния бараж. Тогава срещу добре познатия у нас вратар Райс Мболи бе извършено нарушение, но реферът прецени, че алжирски играч изблъсква своя страж.

Египет пък иска преиграване заради лазерната престрелка срещу играчите на "фараоните", която вероятно изигра роля при пропуските им от бялата точка срещу Сенегал.

Снимка: Getty Images